Mainos

Kiina juhlii mahtipontisesti

Kiinan historian suurin sotilasparaati aloitti kansantasavallan 50-vuotisjuhlallisuudet Beijingissä tänään. Paraatin jälkeen Tiananmenin aukiolla puhunut presidentti Jiang Zemin vakuutti uudenaikaisen sosialismin olevan Kiinan tie menestykseen myös tulevaisuudessa.

-Kokemus on osoittanut, että sosialismi on ainoa tie Kiinan turvaamiseksi ja kehittämiseksi, Jiang sanoi koko valtakuntaan televisioidussa puheessa. Presidentti Jiang viittasi talousuudistuksiin ja asetti maan tavoitteeksi "sosialistien modernisaation". Samalla hän kuitenkin kehotti kiinalaisia pitämään "marxismin, leninismin, Mao Tsetungin ajatusten ja Deng Xiaopingin teorian lippua korkealla".

Jiag, Zemin

Jiang vakuutti myös, että Kiina lopulta onnistuu yhdistämään Taiwanin itseensä yhden maan ja kahden järjestelmän politiikan mukaisesti. Epäsuorana viittauksena Yhdysvaltoihin Jiang sanoi Kiinan vastustavan kaikkia ylivaltapyrkimyksiä ja kannattavan kansainvälisessä politiikassa "moninapaisuutta".

Sotilaita ja lapsia

Presidentin puhetta edeltäneessä sotilasparaatissa nähtiin Kiinan kaikkein nykyaikaisinta asekalustoa. Länsimaisten tarkkailijoiden mukaan mukana oli vanhempien ydinohjusten lisäksi myös upouusi mannertenvälinen Dongfeng (Itätuuli) DF-31 -ohjus, jonka kantomatkaksi arvioidaan 8 000 kilometriä. Läntisten arvioiden mukaan elokuussa ensi kertaa testattu ohjus otetaan palveluskäyttöön viimeistään kolmen vuoden kuluessa. Paraatikentän yli lensi myös uusi, täysin kiinalaisvalmisteinen hävittäjäpommittaja, Lentävä leopardi, sekä kymmenittäin muita taistelukoneita ja -helikoptereita.

Paraati

Ensiesiintymisensä suoritti myös kiinalaisvalmisteinen ilmatankkauskone. Harmaaseen Mao-pukuun sonnustautunut presidentti Jiang seurasi ohimarssia samalta parvekkeelta, mistä Mao Tsetung julisti kommunistisen kansantasavallan syntyneeksi 1. lokakuuta 1949. 50-vuotisjuhlien pitopaikalle oli päästetty puoli miljoonaa tarkkaan valittua juhlijaa, joukossa muun muassa satatuhatta lasta, jotka muodostivat eri värien avulla valtavia kirjainmerkkejä ja muita symboleja Tiananmenin aukiolle. Sotilasparaatia seuranneessa siviileiden kulkueessa nähtiin muun muassa valtavia muotokuvia Kiinan johtajista.

Pyörillä kulkeneilla kymmenillä lavoilla esiteltiin Kiinan saavutuksia ja tulevaisuuden visioita. Mukana oli kaikkea mahdollista vastanaineista muotimalleihin. Tavalliset kansalaiset saattoivat seurata juhlallisuuksia vain television välityksellä. Juhlintaa sävyttivät tiukat turvatoimet ja Beijingin keskusta vaikuttikin seremonioita lukuunottamatta lähinnä aavekaupungilta. Kaikki korkeat rakennukset juhlapaikan läheisyydessä oli tyhjennetty ja ovet sekä ikkunat sinetöity. Juuri ennen juhlia Kiinan pääkaupunkia oli piiskannut voimakas sade, mutta juhlallisuuksien alkaessa sää oli pilvipoutainen. (MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.