Kiina jo maailman toiseksi suurin talous

Kiina on ohittanut Japanin nousemalla maailman toiseksi suurimmaksi taloudeksi Yhdysvaltain jälkeen. Kiinan taloustulokset olivat Japania paremmat vuoden toisella neljänneksellä. Kiinan ja Japanin hallitukset ovat julkaisseet tuloksensa tänään, kertoo The New York Times -uutissivusto.

Hyvät tulokset kertovat siitä, että muiden talousmahtien on tunnustettava Kiina uutena talouden supermaana. Edelleen Kiinan talous on silti vain kolmannes Yhdysvaltain taloudesta. Maa ohitti Yhdysvallat kuitenkin esimerkiksi henkilöautojen myyntimarkkinoilla. Samoin Saksa oli vielä viime vuonna suurin vientimaa, mutta nyt sekin on Kiina.

Kolmanneksi tippuneen Japanin talous kasvoi toisella vuosineljänneksellä vain 0,4 prosenttia. Tuloksen ollessa näin heikot Kiinan uskotaan pysyttelevän Japanin edellä koko vuoden ajan.

Kiinan ennustetaan nousevan maailman suurimmaksi taloudeksi vuoteen 2030 mennessä. Japanille ykköstalousmaan titteliä ennusteltiin 1980-luvulla, mutta se on parhaimmillaan yltänyt vain toiselle sijalle Yhdysvaltain perässä.

Kiinan BKT kehitysmaiden tasolla

Japanin talous on jo aikuisiässään verrattuna Kiinan talouskasvuun. Kiinalla on varaa kasvaa, sillä maa on yhä paikoin kehitysmaa ja kaupungistuminen on kesken. Vielä viisi vuotta sitten kiinan bruttokansantuote oli puolet Japanin BKT:sta.

Kiinan maantieteellinen pinta-ala on lähes sama kuin Yhdysvalloilla. Kiinassa asuu kuitenkin viidennes maailman väestöstä ja maan resurssit ovat vajavaiset. Kiinan bruttokansantuote asukasta kohden on noin 2 800 euroa, mikä on kaukana Yhdysvaltain 36 000 eurosta per capita. Kiinan lukemat ovat köyhien maiden, kuten Algerian, El Salvadorin ja Albanian tasolla.

Kiinan talouden kasvu johtuu maan alati kasvavasta vientiteollisuudesta. Maassa sijaitsee myös useita monikansallisia tehtaita. Yhdysvaltain jäätynyt taloustilannekin parantaa Kiinan asemaa. Maa on myös kyltymätön öljyn, raudan, hiilen sekä muiden luonnonvarojen hyödyntäjä.

Toisaalta juuri riippuvaisuus viennistä ja investoinneista saattaa Kiinan haavoittuvaan asemaan. Maan haasteena on siis kasvattaa vahvemmin kotimaan kulutusta pärjätäkseen talousmahtina.

Kiinan jyräämistä suurimmaksi taloudeksi kasvattaa erityisesti myös se, että maan poliitikot ovat saaneet merkittävän aseman maailmanlaajuisissa talousneuvotteluissa. Kiina on parantanut asemiaan erityisesti Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan kaupankäynnissä solmimalla erilaisia, erityisiä kauppasopimuksia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat