Kiina ja Yhdysvallat moittivat toisiaan

Kiinan ja Yhdysvaltain välinen suukopu kiihtyi tänään ennen ulkoministeri Madeleine Albrightin huippukokousta valmistelevaa vierailua Pekingiin. Albright syytti Kiinan hallitusta sortotoimista omia kansalaisiaan vastaan, ja Kiina puolestaan arvosteli Albrightin johtaman valtuuskunnan kokoonpanoa.

Albrightin mukaan Kiinan hallitus jatkaa yhä eriävien mielipiteiden tukahduttamista, vaikka se onkin viime aikoina vapauttanut joitakin vangittuja toisinajattelijoita. Kiina ei myöskään kunnioita uskonnonvapautta, sanoi Albright Tokiossa.

-Tässä asiassa, ja varsinkin tässä asiassa, on puhuttava selvästi, Albright julisti tokiolaisessa yliopistossa pitämässään puheessa.

Albright neuvottelee Kiinan johtajien kanssa Pekingissä keskiviikkona ja torstaina. Keskusteluilla valmistellaan presidentti Bill Clintonin vierailua Kiinaan kesäkuun lopulla. Clinton tapaa tuolloin huippukokouksessa Kiinan presidentin Jiang Zeminin.

Kiina on äskettäin vapauttanut kaksi tunnettua toisinajattelijaa ja lähettänyt heidät maanpakoon Yhdysvaltoihin. Albrightin tämänpäiväisten huomautusten tulkittiin tuoreeltaan tarkoittavan, että ihmisoikeuskysymykset ovat näyttävästi esillä Clintonin vierailua valmistelevissa neuvotteluissa.

Kiina arvosteli valtuuskunnan kokoonpanoa

Kiina arvosteli tänään sitä, että Albrightin valtuuskunnassa on mukana myös Yhdysvaltain hallituksen Tiibetin asioista vastaava koordinaattori Greg Craig.

-Vastustamme voimakkaasti tämän ns. Tiibetin koordinaattorin ottamista mukaan valtuuskuntaan, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Zhu Bangzao.

Nimettömänä esiintynyt amerikkalainen virkamies vahvisti, että Craig on mukana valtuuskunnassa. Hänen mukaansa Craig ei kuitenkaan kuulu valtuuskuntaan Tiibet-koordinaattorin roolissa, vaan koska hän on myös ulkoministeriön poliittisen suunnitteluosaston päällikkö.

Kiina tuomitsi lokakuussa Craigin nimittämisen Tiibet-koordinaattoriksi. Kiinan hallituksen mukaan kyse oli "puuttumisesta Kiinan sisäisiin asioihin". Craig on luonnehtinut Kiinan toimintaa Tiibetissä sortopolitiikaksi ja sanonut, että Kiina rikkoo ihmisoikeuksia Tiibetissä.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat