Mainos

Kiina ja Venäjä vastustavat USA:n ohjustorjuntajärjestelmää

Venäjän ja Kiinan presidentit Vladimir Putin ja Jiang Zemin vetoavat kansainväliseen yhteisöön, jotta se asettuisi vastustamaan Yhdysvaltain suunnittelemaa ohjustentorjuntajärjestelmää. Presidentin julkistivat yhteisen lausunnon Beijingissä, jossa Putin vierailee.

Lausunnon mukaan Yhdysvaltain suunnittelema NMD-ohjustentorjuntajärjestelmä saattaisi horjuttaa maailman strategista tasapainoa. Maat ovat aiemminkin arvostelleet suunnitelmaa, jolla Yhdysvallat haluaa suojautua "rosvovaltioiden" ydinaseriskiltä. Maiden mielestä hanke rikkoisi ABM-ohjustentorjuntasopimusta. Maat kehottavat kansainvälistä yhteisöä tekemään kaikkensa estääkseen NMD:n toteuttamisen.

Yhdysvaltain mukaan suunnitteilla oleva ohjustorjuntajärjestelmä on tarkoitettu muun muassa suojaamaan Japania ja Yhdysvaltain muita aasialaisia kumppaneita Pohjois-Korean ohjusiskuilta.

Kiina on raivoissaan Yhdysvaltain suunnitelmista ulottaa ohjussuojakilpi Taiwaniin, jota se pitää omana maakuntanaan. Venäjä tukee Kiinan näkemystä Taiwanista.
-Taiwanin sisällyttäminen minkään ulkovallan ohjuspuolustusjärjestelmään ei ole hyväksyttävää ja se vakavasti horjuttaisi alueellista tasapainoa, lausunnossa sanotaan.

Maat ovat aiemminkin arvostelleet suunnitelmaa, jolla Yhdysvallat haluaa suojautua "rosvovaltioiden" ydinaseriskiltä. Maiden mielestä hanke rikkoisi ABM-ohjustorjuntasopimusta.

"Yhteistyötä tiivistetään"

Jiang kehui myöhemmin tänään johtajien tapaamista onnistuneeksi, ja vakuutti Kiinan ja Venäjän toimivan yhdessä politiikan, tieteen, teknologian ja kansainvälisten suhteiden aloilla. Jiangin mukaan Kiinalla ja Venäjällä on "uudenlainen yhteistyösuhde", joka ei kuitenkaan ole liittouma, eikä se uhkaa mitään kolmatta maata.

Kiinaa ja Venäjää on viime vuosina arvosteltu ihmisoikeusrikkomuksista, erityisesti ristiriidat Tshetsheniassa ja Tiibetissä ovat aiheuttaneet kovaa arvostelua. Maat kuitenkin ovat yhdessä ja erikseen puolustaneet toimiaan näillä alueilla lausuen, että sisäpolitiikka on heidän oma asiansa. Kiina ostaa Venäjältä öljyä, maakaasua ja aseita. Venäjä toivoo pääsevänsä laajemmin Kiinan markkinoille. Putinin on määrä jatkaa matkaansa Pohjois-Koreaan huomenna.
(STT-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja