Mainos

Kiina ja Venäjä vaativat rauhanomaista ratkaisua Iranin ydinkiistaan

Kiinan presidentti Hu Jintao on valtiovierailulla Moskovassa. Hun ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin odotetaan allekirjoittavan vierailun aikana useiden miljardien kauppasopimukset.

Kiinan ja Venäjän presidentit Hu Jintao ja Vladimir Putin ovat vaatineet rauhanomaista ratkaisua Iranin ydinkiistaan yhteisessä kannanotossaan tänään. Maiden mielestä ydinkiista pitää ratkaista neuvotteluteitse, presidentit totesivat allekirjoittamassaan julistuksessa.

Maat korostivat, että Iranilla on oikeus ydinenergian tuotantoon ydinsulkusopimuksen mukaisesti. Ne julkistivat kannanottonsa Hun saavuttua Moskovaan valtiovierailulle.

Iran on joutunut YK:n pakotetoimien kohteeksi, kun se ei ole keskeyttänyt kiisteltyä ydinohjelmaansa. Viikonloppuna YK:n turvallisuusneuvostoon pysyvästi kuuluvat Kiina ja Venäjä tukivat päätöslauselmaa, jolla Iranin vastaisia pakotteita kiristettiin. Iran on kiistänyt syytökset ydinaseen kehittelystä ydinenergiaohjelman varjolla.

Hun vierailulla puhutaan myös maiden kauppasuhteista. Hun ja Putinin on mediatietojen mukaan määrä allekirjoittaa vierailun aikana kauppasopimuksia yhteensä noin kolmen miljardin euron arvosta. Maiden tavoitteena on kasvattaa maiden välinen kauppa vuoteen 2010 mennessä noin 45-60 miljardiin euroon nykyisestä hieman yli 20 miljardista eurosta.

Hun kolmipäiväisen vierailun aikana Moskovassa järjestetään mittavat messut, joilla lähes 200 kiinalaisyritystä esittelee tuotteitaan. Venäjällä parhaillaan vietettävä "Kiinan vuosi" näkyy myös Moskovan museoissa ja tiedotusvälineissä.

Kaupan saralla keskustelun kohteena on etenkin energia, jonka kulutus Kiinassa kasvaa rivakasti. Kiinalaiset ovat toivoneet, että Venäjä rakentaisi öljyputken Kiinaan, jotta öljytoimitukset maahan helpottuisivat. Tällä hetkellä Venäjän öljytoimitukset Kiinaan ovat rautatiekuljetusten varassa.

Öljyn ja maakaasun ohella Putin ja Hu keskustelevat todennäköisesti asekaupoista, sillä Putin haluaisi myydä venäläistä aseteknologiaa puolustusvoimiaan modernisoiville kiinalaisille.

Moskovan ohella Hu vierailee Volgan varrella Moskovan itäpuolella sijaitsevassa Tatarstanissa, joka on tunnettu autoteollisuudestaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.