Kiina ja Venäjä solmivat uusia kauppasopimuksia

Venäjän pääministeri Mihail Kasjanov allekirjoitti tänään sarjan uusia kauppasopimuksia Kiinan kanssa. Mukana oli myös sopimus kaasuputken rakentamisesta Siperiasta Kiinaan ja sieltä edelleen Etelä-Koreaan.

Kasjanov, joka saapui Kiinan pääkaupunkiin Beijingiin perjantaina aamulla, allekirjoitti sopimukset yhdessä kiinalaisen virkaveljensä Zhu Rongjin kanssa. Kasjanov tapasi perjantaina myös presidentti Jiang Zeminin. -Sen jälkeen kun presidentti Putin heinäkuussa vieraili Kiinassa, suhteemme ovat saavuttaneet uuden tason. Uskon, että Venäjän ja Kiinan välisissä suhteissa on menossa paras koskaan koettu jakso, kehui Zhu ennen keskusteluja Kasjanovin kanssa.

Merkittävin Kasjanovin allekirjoittamista uusista sopimuksista koskee uutta kaasuputkea. Sen on määrä kulkea Siperiasta läheltä Irkutskia Koviktan kaasukentältä Kiinaan ja edelleen Etelä-Koreaan, mahdollisesti Pohjois-Korean kautta. Kasjanov allekirjoitti myös uuden kauppasopimuksen, jonka tavoitteena on lisätä maailman suurimman ja maailman väkirikkaimman maan välistä keskinäistä kauppaa, joka on tällä hetkellä varsin vaatimattomalla tasolla.

Asekaupoista ei sovittu


Sen sijaan maiden välisiä asekauppoja koskevaa sopimusta ei ainakaan vielä allekirjoitettu. Venäjä haluaisi myydä Kiinalle enintään viisi A-50 -tutkavalvontakonetta. Konetyyppi vastaa Yhdysvalloissa käytössä olevaa AWACS-tutkavalvontakonetta. Sen lisäksi Venäjä olisi valmis myymään Kiinalle SU-30 -hävittäjäkoneita. Kauppojen kokonaisarvo olisi yli viisi miljardia dollaria (yli 34 miljardia markkaa).

Yhdysvallat on aiemmin estänyt Israelia myymästä Kiinalle Phalcon-koneita. Phalcon on israelilaisten versio AWACS-koneesta. Keskustelujen jälkeen julkistetussa yhteislausunnossa todettiin myös, että Kiina ja Venäjä "ryhtyvät kaikkiin mahdollisiin toimiin", jotta ohjustentorjuntajärjestelmiä koskevat sopimukset toteutuvat.

Vaikka Yhdysvaltoja ei mainittu nimeltä, tähdättiin lausumalla tarkkailijoiden mukaan amerikkalaisten kaavailuihin rakentaa uusi ohjuspuolustusjärjestelmä. Presidentti Bill Clinton ilmoitti syyskuussa jättävänsä seuraajalleen päätöksen uuden ohjustentorjuntajärjestelmän rakentamisesta. Uuden järjestelmän rakentaminen olisi vastoin Yhdysvaltain ja Venäjän ABM-sopimusta.

Kiinan ja Venäjän lausunnossa paheksuttiin myös Yhdysvaltojen asemyyntiä Taiwanille ja maan sekaantumista Taiwanin kysymykseen. Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan ja on uhannut hyökätä saarelle, mikäli Taiwan vastustaa jälleenyhdistämistä tai julistautuu itsenäiseksi.

(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat