Mainos

Kiina ja USA varoittavat Pohjois-Koreaa

Sekä Kiina että Yhdysvallat kehottavat Pohjois-Koreaa olemaan tekemättä toista ydinkoetta. Yhdysvaltain ulkoministeri muistuttaa, etä maa voi vielä palata neuvottelupöytään.

Pohjois-Korean johto on saanut harvinaisen viestin liittolaiseltaan Kiinalta. Kiinan presidentin Hu Jintaon uskotaan varoittavan viestissään Pohjois-Koreaa menemästä liian pitkälle ydinaseuhossaan.

Presidentti Hun erityislähettiläs Tang Jiaxuan tapasi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Ilin ja vei tälle viestin Hulta. Viestin sisältöä ei annettu julkisuuteen, mutta amerikkalaisseurueessa matkustanut diplomaatti uskoi Hun pyytäneen Kimiltä, ettei Pohjois-Korea tekisi toista ydinkoetta.

Kiinan ulkoministeriö kertoi Tangin kertoneen Kimille, että Kiina kannattaa Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden "tasapainotettua toimeenpanoa".

- Mielestämme turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1718 on tasapainoinen. Kaikkien osapuolien on nyt harkittava, miten päätöslauselma 1718 pannaan toimeen tasapainoisella tavalla, sen sijaan että ne pohtisivat innokkaasti tapoja pakotteiden laajentamiseen. Pakotteet ovat signaali, eivät päämäärä, korosti ulkoministeriön edustaja Liu Jianchao.

Tapaamisesta kertoi myös Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA. Toimiston mukaan Tang ja Kim keskustelivat "maiden välisen ystävyyssuhteen kehittämisestä, rauhan ja turvallisuuden takaamisesta Korean niemimaalla sekä kumpaakin maata kiinnostavista kansainvälisistä asioista".

Tangin vierailu oli Kimin ensimmäinen tapaaminen ulkomaalaisen kanssa sen jälkeen, kun Pohjois-Korea teki pakotteisiin johtaneen maanalaisen ydinkokeen 9. lokakuuta.

Kiinan uskotaan olevan erityisen huolissaan YK:n turvallisuusneuvoston asettamien pakotteiden seurauksista Pohjois-Koreassa, koska eristäytyneen maan talouden romahtaminen voisi johtaa hallitsemattomiin pakolaisvirtoihin Kiinan rajan yli.

Rice ja Ban: Uusi ydinkoe vaikeuttaisi tilannetta

Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Rice rinnalla Etelä-Korean Soulissa esiintyi hänen virkaveljensä ja YK:n tuleva pääsihteeri Ban Ki Moon. Rice ja Moon varoittivat Pohjois-Koreaa vakavista seurauksista, jos se tekee toisen ydinkokeen.

- Jos Pohjois-Korea tekee toisen ydinkokeen, se vaikeuttaa nykyistä tilannetta. Koetta ei pitäisi ikinä tehdä. Jos näin kuitenkin käy, olemme yhtä mieltä siitä, että seurauksien pitäisi olla vakavat, Ban Ki Moon sanoi Soulissa.

Condoleezza Rice muistutti, että Pohjois-Korealla on vielä mahdollisuus palata neuvottelupöytään.

- Haluamme jättää tien auki neuvotteluille. Emme halua kriisin laajenevan, Rice totesi.

Rice aloitti Aasian-matkansa eilen Japanista. Siellä hän vakuutti Yhdysvaltain olevan valmis suojelemaan aasialaisia liittolaisiaan, jos konflikti syvenee.

Eri maiden tiedusteluasiantuntijat ovat kertoneet havainneensa satelliittikuvissa epäilyttävää liikehdintää Pohjois-Korean ydinkoealueen lähistöllä. Tämän on tulkittu kertovan siitä, että maa suunnittelee uutta ydinkoetta. Joidenkin tarkkailijoiden mukaan ensimmäinen ydinkoe saattoi epäonnistua ainakin osittain.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.