Mainos

Kiina ja USA neuvottelevat tiedustelukoneesta

Kiina ja Yhdysvallat aloittivat tänään neuvottelut maiden välejä hiertävästä tiedustelukonekiistasta Pekingissä. Ensimmäinen tapaaminen ei vielä tuonut ratkaisua erimielisyyksiin.

Kiinan ja Yhdysvaltain neuvottelut maiden välisestä lentokonekiistasta päättyivät tämän päivän osalta tuloksetta. Kiinan mukaan neuvotteluja jatketaan huomenna, mutta Yhdysvaltain mukaan neuvottelujen jatkosta ei ole päätetty mitään.

Kahdeksanhenkinen amerikkalainen neuvotteluvaltuuskunta saapui iltapäivällä paikallista aikaa Kiinan ulkoministeriön tiloihin Pekingiin, joissa keskusteluja käytiin. Valtuuskuntaa johti puolustusministeriön edustaja Peter Verga. Kiinan puolelta neuvotteluihin osallistui diplomaatteja ja sotilasviranomaisia.

Ennen neuvottelujen alkua kumpikaan osapuoli ei ollut valmis perääntymään omista näkemyksistään ja vaatimuksistaan. Kiinan mukaan neuvottelut keskittyvät amerikkalaisen tiedustelukoneen ja kiinalaisen hävittäjän yhteentörmäyksen syihin ja tapoihin estää samanlaiset onnettomuudet tulevaisuudessa. Kiina vaatii Yhdysvaltoja myös lopettamaan tiedustelulennot.

-Vaadimme amerikkalaisilta selitystä ja vaadimme, että he lopettavat tiedustelulentonsa Kiinan rannikolla, jotta samalla niiden aiheuttama uhka Kiinan kansalliselle turvallisuudelle loppuisi, sanoi Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhu Bangzao. Yhdysvallat on tähän asti kieltäytynyt lopettamasta lentoja ja vaatinut Kiinaa palauttamaan hätälaskun tehneen amerikkalaiskoneen.

-Kantamme on täysin selvä: EP-3-tiedustelukone on Yhdysvaltain omaisuutta ja me haluamme sen takaisin, sanoi puolestaan Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja vara-amiraali Craig Quigley. Kiinan mukaan sillä on oikeus tutkia kone. Zhu tähdensi ennen neuvotteluja, että niiden jälkeen "Kiina päättää koneen kohtalosta lakien pohjalta".

Koneet törmäsivät toisiinsa yli kaksi viikkoa sitten. Amerikkalaiskone teki hätälaskun Hainanin saarelle ja kiinalaiskone syöksyi mereen. Kiina vapautti amerikkalaiskoneen miehistön viime torstaina. (STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.