Mainos

Kiina ja Thaimaa taistelevat aidsia vastaan yrttilääkkeellä

Kiina ja Thaimaa sanovat kehittäneensä uuden yrttilääkkeen hi-viruksen hoitoon. Lääkkeen valmistuksessa käytetään mm. jauhettuja kasvien juuria sekä silkkiäispensaan kaarnaa.

Kiina on yhdessä Thaimaan kanssa kehittänyt uuden yrttilääkkeen hi-viruksen hoitoon. Lääkkeen valmistaminen on halpaa ja sen toivotaankin helpottavan monien kehitysmaiden käsiin räjähtävää aids-ongelmaa.

Yrttilääkettä kehitettiin 20 vuoden ajan ja testattiin thaimaalaisilla potilailla. Lääkkeen myynnin on virallisten lähteiden mukaan tarkoitus alkaa Thaimaassa lähiaikoina. Myös Kiinassa lääkkeen odotetaan olevan saatavilla ensi vuoden alusta alkaen, kunhan se on saanut maan terveysviranomaisten hyväksynnän.

Hiv-lääkkeen valmistuksessa käytetään suurta määrää mitä erilaisimpia aineita, kuten jauhettuja kasvien juuria sekä silkkiäispensaan kaarnaa. Tutkijaryhmän johtajan Luo Shiden mukaan lääke on kliinisissä testeissä heikentänyt virusta kolmasosalla potilaista.

Yrttilääkkeellä kerrotaan olevan myös selvästi vähemmän sivuvaikutuksia kuin perinteisillä hiv-lääkkeillä. Sen hinta tulee ilmeisesti olemaan vain kymmenesosa länsimaisten yritysten hiv-lääkkeiden hinnoista, joten yrttilääke voisi tarjota todellista apua myös kehitysmaiden hiv-ongelmiin.

Ruotsin Solnassa tartuntatauteja tutkivan laitoksen johtajan Peter Liljeströmin mielestä tutkimukseen osallistuneiden potilaiden määrä oli aivan liian pieni, jotta johtopäätöksiä voitaisiin vielä tehdä.

-Toisaalta en voi sulkea täysin pois mahdollisuutta, että he ovat löytäneet näistä kasveista aineita, jotka estävät hi-viruksen leviämistä, hän myönsi.

Kiina on yrttilääkkeen tutkimuksen muodossa alkanut vihdoin tunnustaa sairauden olevan maalle ongelma ja myöntänyt sen leviämisen estämisen tarpeellisuuden.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.