Mainos

Kiina ja Taiwan neuvottelevat suhteiden parantamiseksi

Taiwanin Kiinan-suhteita hoitavan neuvotteluvaltuuskunnan johtaja Koo Chen Fu matkusti tänään Kiinaan tapaamaan virkaveljeään Wang Daohania. Wang ja Koo neuvottelevat nyt kasvotusten ensimmäisen kerran viiteen vuoteen. Koo tapaa Kiinan-vierailunsa aikana myös presidentti Jiang Zeminin.

Taiwanilaisten vaatimuksesta Koon kuusipäiväisen vierailun aikana ei kuitenkaan käydä varsinaisia poliittisia neuvotteluja. Kiina ja Taiwan ovat sopineet myös, että vaikka Koo tapaa presidentti Jiangin lisäksi myös mm. varapääministeri Qian Qichenin, tapaamisia ei pidetä virallisina neuvotteluina. Kiina pitää Taiwania edelleen vain kapinallisena maakuntanaan ja tavoittelee saaren jälleenyhdistämistä Kiinaan. Taiwan haluaa Koon vierailun aikana kuitenkin vain herättää jälleen henkiin Kiinan ja Taiwanin välisen "epäpoliittisen keskusteluyhteyden" ja parantaa suhteitaan Manner-Kiinaan.

Koo ja Wang avasivat historiallisen keskusteluyhteyden vuonna 1993 Singaporessa. Kiina kuitenkin katkaisi vuoropuhelun vuonna 1995 sen jälkeen kun Taiwanin presidentti Lee Teng Hui oli tehnyt kiistoja herättäneen yksityisen vierailun Yhdysvaltoihin.

Lee sanoi maanantaina, että Koon Kiinan-vierailu on "merkittävä". Hän kehotti Kiinaa demokraattisiin uudistuksiin, jotka tasoittaisivat tietä Kiinan ja Taiwanin jälleenyhdistymiselle. Leen mukaan Taiwan ei aio harkita jälleenyhdistymistä, jos Kiina ei demokratisoi poliittista järjestelmäänsä.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.