Kiina ja Kanada: Sars-epidemia jo laantumassa

Kiinan viranomaiset arvioivat sars-epidemian olevan laantumassa pahimmalla tartunta-alueella Pekingissä. Myös Kanadassa epidemia-huipun uskotaan olevan ohitse.

Sars-virus aiheuttaa vaarallisen keuhkokuumeen.

Pekingin terveysviranomaiset arvioivat tänään sars-epidemian olevan kaupungissa jo helpottamaan päin. Yli 18 000 ihmistä on kuitenkin edelleen karanteenissa taudin takia.

Pekingin terveysviraston apulaispäällikön Liang Wannianin mukaan sars-tapausten lisääntyminen on pysähtynyt. Viime viikolla päivittäin rekisteröityjen tartuntatapausten määrä on pudonnut 30-40:een eli noin puoleen huhtikuun lopun luvuista, Liang kertoi.

Toisen terveyshallinnon virkailijan mukaan tilanne on helpottanut myös siinä mielessä, että Pekingissä alkaa nyt olla tarpeeksi sairaalapaikkoja sars-potilaiden hoitamiseen. Yhteensä 16 sairaalaa on varattu yksinomaan sarsiin sairastuneille, ja lähitulevaisuudessa potilaille saadaan vielä 1200 vuodepaikkaa lisää.

Kiinalaisten toiveikkaat arviot ovat kuitenkin ristiriidassa Maailman terveysjärjestön WHO:n käsitysten kanssa. Järjestön mukaan toistaiseksi on vielä liian aikaista sanoa pahimman olevan ohi Pekingissä.

Epidemia laantumassa myös Kanadassa


Myös Kanadassa uskotaan sars-keuhkokuumeen huipun olevan taittumassa. Maan terveysviranomaiset raportoivat eilen 42:sta sairaalahoidossa olevasta sars-potilaasta. Vielä kymmenen päivää sitten lähinnä Toronton sairaaloissa hoidettiin yhteensä 69 sarsiin sairastunutta.

- Koronavirus vaikuttaa edelleen kaupungin sairaaloissa, mutta pahin näyttäisi olevan ohi, Mount Sinai -sairaalan mikrobiologian osaston johtava lääkäri Donald Low arvioi uutistoimisto Reutersille.

Lääkärit uskovat nyt, ettei sars enää uhkaa tavallisia torontolaisia, vaan vaaravyöhykkeessä on lähinnä sars-potilaita hoitava sairaalahenkilökunta. Huolimatta mahdollisesta käänteestä parempaan Toronton sairaaloissa on edelleen voimassa vierailukielto, ja henkilökunta huolehtii potilaista suoja-asuihin pukeutuneena.

Kanadassa oli eiliseen mennessä ollut 23 sars-kuolemantapausta. Toistaiseksi se on ainoa maa Aasian ulkopuolella, jossa ihmisiä on kuollut sarsiin.

Tutkijat varoittavat optimistista


Sars-kuumetta tutkineet asiantuntijat varoittavat kuitenkin maailman maita liiallisesta optimistista kuume-epidemian talttumisen suhteen. Tutkijoita on huolestuttanut tieto, jonka mukaan sars-tautia aiheuttava koronavirus ei tuoreen tutkimuksen mukaan juurikaan muunnu levitessään.

Viruksen oli toivottu muuntuvan vähemmän vaaralliseksi, kuten monissa muissa ihmisiä koetelleissa virusepidemioissa.

Lancet-tiedelehden verkkoversiossa julkaistua tutkimusta kommentoineet asiantuntijat varoittavatkin, että sars on ehkä tullut jäädäkseen pidemmäksi aikaa. Toisaalta viruksen pysyminen ennallaan saattaa helpottaa ponnisteluja rokotteen kehittämiseksi epidemiaa vastaan.

Singaporessa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin viruksen perimää Kiinasta, Hongkongista, Vietnamista ja Kanadasta saaduista näytteistä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat