Mainos

Kiina ja Japani etsivät yhteistä kieltä

Pääministeri Wen Jiabao on aloittanut historiallisen vierailun Tokiossa.

Japanin ja Kiinan kalseat suhteet ovat lämmenneet hiukan, kun maiden pääministerit ovat luvanneet yhdessä rakentaa uutta "strategista" suhdetta.

Kiinan pääministeri Wen Jiabao aloitti historiallisen kolmipäiväisen vierailunsa Japanissa. Edellisestä vastaavasta vierailusta on vierähtänyt jo seitsemän vuotta.

Yhteisessä lausunnossaan Wen ja Japanin pääministeri Shinzo Abe lupaavat katsoa historiaa avoimin silmin. Työmaa on kuitenkin melkoinen, sillä historian lisäksi suhteita hiertää moni ratkaisematon kysymys.

-Kiina-Japani-suhteet ovat ratkaisevassa pisteessä, Wen sanoi ja viittasi menneeseen. -Sillä kuinka suhteet kehittyvät on tärkeä merkitys meidän valtioidemme ja Aasian tulevaisuudelle.

Viime syksynä pääministeriksi noussut Abe on onnistunut virkistämään maiden suhteita. Hän vieraili Pekingissä lokakuussa ja sai nyt uuden kutsun.

Vaikka kehitys on ollut myönteistä, molempien maiden asiantuntijat ovat arvioineet, ettei Abe välttämättä pysty korjaamaan tilannetta.

Pyhäkkökiista painaa

Maiden välit muuttuivat hyisiksi Aben edeltäjän Junichiro Koizumin aikana. Koizumi vieraili vuosittain kiistellyssä Yasukunin pyhäkössä, jossa kunnioitetaan sotien uhreja - ja myös sotarikollisia. Naapurimaille pyhäkkö symboloi Japanin militaristista menneisyyttä.

Abe kävi pyhäkössä ennen nimittämistään pääministeriksi, mutta on kieltäytynyt kertomasta, aikooko hän uusia vierailun. Viimeviikkoisessa haastattelussa Wen vihjasi, ettei kannattaisi.

Maiden välejä rassaa myös kiista Itä-Kiinanmeren kaasu- ja öljyvaroista. Erimielisyyksiin yritettiin löytää ratkaisua ennen Wenin vierailua, mutta läpimurtoa ei syntynyt. Nyt pääministerit lupasivat jouduttaa neuvotteluja.

Samaan aikaan kun Abe ja Wen puhuivat Tokiossa yhteistyöstä, kertoi Kiinan valtion omistama yritys tuottaneensa kaasua alueella viime vuonna.

Pohjois-Korea keskiössä

Abe ja Wen lupaavat myös tehdä yhteistyötä kuudenvälisissä neuvotteluissa, joilla tavoitellaan ydinaseetonta Korean niemimaata.

Japanin suhtautumista Pohjois-Koreaan kiristävät muutama vuosi sitten julkitulleet sieppaukset. Pohjois-Korea kaappasi 13 japanilaista 1970- ja 80-luvuilla. Siepatuista viisi on perheineen palautettu, muut ovat Pohjois-Korean mukaan kuolleet.

Wen kertoi Kiinan tukevan Japania kiistan ratkaisussa.

Pääministerit ovat keskustelleet myös maiden asemoitumisesta kansainvälisessä politiikassa. Kiinan mukaan Japanin tulisi ottaa rakentavampi rooli kansainvälisessä yhteisössä. Japani on tavoitellut pysyvää jäsenyyttä YK:n turvallisuusneuvostossa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.