Kiina ja EU pysyvät etäisinä huippukokouksesta huolimatta

EU ja Kiina yrittävät huomisessa kokouksessa käynnistää neuvottelut uudesta kauppa- ja yhteistyösopimuksesta.

Euroopan unionilla ja Kiinalla riittää erimielisyyksiä erityisesti talouspolitiikassa ja ihmisoikeuksissa. Täten välit pysyvät etäisinä, vaikka muodollisesti suhteet ovat lämpimät.

EU on ollut huolissaan muun muassa kiinalaisten tekstiilien polkumyynnistä Euroopassa. Myös tuotannon siirtyminen halvan tuotannon Aasiaan sekä Kiinan valuuttakurssin pitäminen keinotekoisen alhaalla ovat painaneet Eurooppaa.

Osapuolet yrittävät kuitenkin käynnistää huomenna neuvottelut uudesta kauppa- ja yhteistyösopimuksesta.

Talouskysymysten odotetaan olevan muutenkin korkealla EU:ta edustavan pääministeri Matti Vanhasen ja Kiinan pääministeri Wen Jiabaon keskusteluissa. Erityisen syvällisesti teemoja ei kuitenkaan muutaman tunnin kokouksessa ehditä käsitellä.

Huominen kokous on alkusoittoa sunnuntaina alkavalle Asem-kokoukselle. Aiemmin päivällä pidetään jo EU:n ja Etelä-Korean oma huippukokous.

Unionia edustavat kokouksissa Vanhasen lisäksi muun muassa EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso sekä ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Asevientikielto pysyy voimassa

Euroopan Unioni

Kiina-huippukokouksessa voi nousta esille myös maan vaatimus EU:n asevientikiellon poistamisesta.

Unioni aikoo kuitenkin pitää kiellon voimassa, sillä jäsenmaat eivät ole päässeet yksimielisyyteen sen kumoamisesta. Kielto asetettiin Tiananmenin verilöylyn jälkeen 1989.

Suomi on suhtautunut kiellon purkamiseen periaatteessa avoimesti, mutta useat muut jäsenmaat sekä Yhdysvallat ovat vastustaneet ajatusta. Viimeksi kieltoa yritettiin purkaa viime vuonna.

Kansalaisjärjestöt ovat myös vaatineet EU:ta ottamaan kokouksessa ihmisoikeudet suunniteltua näkyvämmin esille. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International muistutti unionia kokouksen alla muun muassa Kiinan pakkotyöleireistä, kuolemantuomion yleisyydestä, kidutuksesta ja sananvapauden tukahduttamisesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat