Mainos

Kiina houkuttelee Pohjois-Koreaa rauhan tielle

Kiina yrittää suostutella Pohjois-Koreaa luopumaan ydinohjelmasta. Pohjois-Korea väittää rakentaneensa jo satoja ydinkärkiä.

Kiinan presidentti Hu Jintao tiettävästi tarjoaa Pohjois-Korealle lisää öljyä ja ruoka-apua täkynä tulolle neuvottelupöytään. Samaan aikaan Pohjois-Korean uhittelu voimatoimilla on yltynyt sotapuheiksi.

Pohjois-Korea uhittelee ydinohjelmansa kanssa nyt jo lähes mielikuvituksellisesti. - Yhdysvaltojen tiedustelutiedot ovat hyvin vaillinnaisia. He ovat 10-20 vuotta jäljessä. Se on tosiasia. Pohjois-Korealla on jo satoja ydinkärkiä ja kaikkien kohteena on amerikkalaisia kaupunkeja, kertoo johtaja Kim Myong-Chol Korean-Amerikan rauhaninstituutista.

Yhdeksän kuukautta on kulunut kun Pohjois-Korealla todettiin ydinaseohjelma. Viime viikolla Etelä-Korea jo uskoi pohjoisen saaneen työstettyä varastouraanistaan ydinasemateriaalia.

Varmasti tiedetään vain, että Pohjois-Korealla on miljoonan miehen armeija, joka sokeasti tottelee johtoa. Naapurit joutuvat ottamaan puheet vakavasti. Yleisesti kuitenkin uskotaan, että Pohjois-Korea paisuttelee uhkaansa kiristääkseen apua konkurssikypsän taloutensa ylläpitoon.

Tähän saakka alueen supervalta Kiina on vältellyt puuttumasta tilanteeseen, mutta nyt sotapuheet ovat olleet liikaa. Etelä-Korean kanssa on pidetty taktiikkapalaveri, erityislähettiläät ovat matkustelleet kiivaasti Venäjällä, Yhdysvalloissa ja itse Pohjois-Koreassa.

Uusin veto on presidentti Hun henkilökohtainen kirje, jossa hän kutsuu Pohjois-Koreaa neuvottelupöytään ja tarjoaa samalla öljyä ja ruokatarvikkeita.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 15.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.