Mainos

Kiina hamuaa Taiwania uudenvuoden kynnyksellä

Kiinan pääministeri Zhu Rongji käytti tänään tilaisuutta hyväkseen muistuttaakseen kiinalaisia maan johdon tavoitteesta ottaa Taiwan jälleen Kiinan hallintaan. Zhu sanoi kiinalaisen uudenvuoden viestissään, että jälleenyhdistyminen tapahtuu "niin pian kuin mahdollista".

Zhu Rongji

Presidentti Jiang Zemin käytti viisi vuotta sitten juuri uudenvuoden puhetta ilmoittaakseen Kiinan Taiwanin-politiikan muutoksesta. Jiang vaati tuolloin Taiwanin liittämistä Kiinaan, kun aiemmissa linjauksissa jälleenyhdistäminen jätettiin "tulevien sukupolvien" asiaksi.
-Sen jälkeen kun Hongkong ja Macao palasivat isänmaan huomaan, pyhä tehtävä Taiwanin kysymyksen pikaiseksi ratkaisemiseksi ja isänmaan täydelliseksi jälleenyhdistämiseksi on noussut yhä keskeisemmäksi kiinalaisten mielissä, Zhu sanoi.

Taiwan on viime aikoina pyrkinyt kiivaasti luomaan itselleen itsenäistä tilaa kansainvälisissä yhteyksissä. Viime kesänä presidentti Lee Teng-hui julisti, että Kinan ja Taiwanin väliset suhteet voivat olla vain "valtioiden välisiä". Lausunto johti Kiinan ja Taiwanin suhteiden pahaan kiristymiseen. Zhu ei maininnut uudenvuoden viestissään Leen puhetta, mutta ei myöskään toistanut Kiinan vakuuttelua siitä, ettei se turvaudu asevoimaan Taiwanin yhdistämiseksi emämaahan. Viime perjantaina Kiinan entinen ulkoministeri ja nykyinen varapääministeri Qian Qichen varoitti, että Taiwanin itsenäisyysjulistus johtaisi sotaan.

Uudenvuoden vietto haukkaa paljon kiinalaisen vuosibudjetista

Ilotulite

Huomiseen osuva kuukalenterin mukainen uusivuosi on kiinalaisten tärkein juhlapäivä. Hallitus on julistanut viiden vapaapäivän jakson huomisesta alkaen, ja monet kiinalaiset näyttivät pitävän rokulipäivän jo tänään. Yleensä Kiinassa tehdään töitä puoli päivää uudenvuoden aattona, mutta tänään Beijingin kadut olivat autiot.

Perinteisesti kiinalaiset juhlivat uuttavuotta perheen ja suvun parissa. Tuoreen tutkimuksen mukaan kiinalaiset kuluttavat noin kymmenesosan vuosiansioistaan uudenvuoden juhlintaan. Yhä suurempi osa summasta kuluu matkustamiseen. Lentoyhtiöiden, rautateiden ja linja-autojen odotetaan Kiinan virallisten viestimien mukaan kuljettavan noin 1,6 miljardia matkustajaa uudenvuoden lomien aikana.

Beijingin vankilat päästivät 250 hyvin käyttäytynyttä vankia juhlimaan uuttavuotta perheidensä seuraan. Toisaalta tuomioistuimet latelivat kuluneella viikolla kuumeisella tahdilla uusia tuomioita päästäkseen aloittamaan lohikäärmeen vuoden puhtaalta pöydältä. Myös teloitukset lisääntyvät uudenvuoden alla, sillä vankeinhoitolaitoskin haluaa siivota kuolemansellejään.
(STT-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.