Mainos

Kiina haluaa länsimaat auttamaan kehitysmaita ilmastoasioissa

Balilla alkaa huomenna ilmastokokous, jonka tavoitteena on saada aikaan uusi maailmanlaajuinen ilmastosopimus. Kioton sopimus päättyy vuonna 2012.

Kiinan pääministeri Wen Jiabao haluaa teollisuusmaat auttamaan kehitysmaita ponnisteluissa estää ilmaston lämpeneminen. Hänen mukaansa Kiina osallistuu huomenna alkavaan Balin ilmastokokoukseen myönteisessä hengessä.

Noin 190 valtion valtuuskunnat alkoivat tänään kokoontua Balille Indonesiaan, jossa vajaan kahden viikon aikana yritetään saada aikaan uusi maailmanlaajuinen ilmastosopimus. Uusi sopimus koskisi aikaa Kioton ilmastosopimuksen päättymisen jälkeen. Se päättyy 2012.

YK:n ilmastonmuutossihteeristön johtajan Yvo de Boerin mukaan aika on käymässä vähiin, jos ilmaston lämpenemisen seuraukset halutaan saada kuriin.

- Näemme jo nyt monia ilmastonmuutoksen seurauksia. Olemme hyvin vaarallisella tiellä, hän sanoi kokouksen aattona Balilla.

Toiveet uuden sopimuksen syntymisestä ovat viime aikoina kasvaneet, kun Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on luvannut Yhdysvaltain liittyvän sopimukseen vuoden 2012 jälkeen. Yhdysvallat ei ole allekirjoittanut Kioton sopimusta, koska amerikkalaiset pitävät sitä uhkana omalle talouskasvulleen.

Kiina puolestaan on allekirjoittanut Kioton sopimuksen, mutta alkuvaiheessa ei kehitysmaille ole asetettu sitovia velvoituksia vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä.

Pääministeri Wenin mukaan ilmastonmuutos on ihmiskunnan yhteinen haaste. Wen muistutti, että Kiina on aina pitänyt ilmastonmuutosta suurena haasteena ja jo nyt ottanut käyttöön erilaisia ilmastonlämpenemistä hidastavia toimia.

Kiina on maailman suurin hiilenkäyttäjä ja maassa avataan vähintään yksi uusi hiilivoimala joka viikko. Kiina ohittaakin pian Yhdysvallat suurimpana hiilidioksidipäästöjen tuottajana.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.