Mainos

Kiina haluaa EU:n purkavan asevientikiellon

Kiinan mielestä asevientikielto on kylmän sodan tulosta eikä se sovi nykyaikaan.

Kiina haluaa Euroopan unionin purkavan asevientikiellon, jonka unioni asetti Tiananmenin aukion verilöylyn jälkeen vuonna 1989.

Asia voi nousta esille Kiinan ja EU:n keskinäisessä huippukokouksessa, joka pidetään Helsingissä lauantaina Asem-huippukokouksen alla.

- Asevientikielto on kylmän sodan tulos. Se ei sovi nykyaikaan, Kiinan ulkoministeriön virkamies Li Ruiyu sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto DPA:n mukaan.

Kiinan toive ei ole uusi. EU-maat ovat jo keskustelleet asevientikiellon purkamisesta useaan otteeseen, mutta eivät ole löytäneet yksimielisyyttä asiassa. Viimeksi kielto yritettiin tosissaan purkaa viime vuoden keväällä, tuloksetta.

Osa jäsenmaista on vastustanut ajatusta Kiinan kehnon ihmisoikeustilanteen vuoksi. Lisäksi Kiinan hyväksymä laki, joka sallii voimankäytön Taiwania vastaan, mikäli saari itsenäistyy, on ärsyttänyt monia maita.

Yhdysvallat ja Japani ovat myös vastustaneet kiellon purkamista. Yhdysvaltain mukaan päätös muuttaisi Kiinan ja Taiwanin välistä valtatasapainoa.

Kiinalle kysymys on ennen kaikkea periaatteellinen. Maa ei pidä siitä, että se on nyt aseviennin osalta niputettu EU:ssa samaan ryhmään Sudanin, Zimbabwen ja Burman kaltaisten maiden kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.