Mainos

Kiina esti YK-operaation jatkon Makedoniassa

Kiina on torjunut Makedoniassa olevien YK:n rauhanturvajoukkojen työn jatkumisen. Kiina kaatoi eilen YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeudellaan esityksen rauhanturvaajien työn jatkamisesta.

YK:n pääsihteeri Kofi Annanin mukaan Makedonian kysymyksessä tarvitaan uutta lähestymistapaa sen jälkeen kun Kiina on torjunut YK:n rauhanturvatyön jatkumisen maassa. Kiina kaatoi torstaina YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeudellaan esityksen rauhanturvaajien työn jatkamisesta entisen Jugoslavian alueella.

Turvallisuusneuvoston äänestyksessä 13 jäsenmaata kannatti pääsihteeri Kofi Annanin esitystä toimikauden jatkamisesta, kun taas Venäjä pidättyi äänestyksestä.

Nato ja Etyj rauhanturvaamiseen

Annan ei esittänyt asiaan mitään varsinaista ratkaisua, vaan esitti asian selvittämistä Makedonian ja sen naapureiden kesken. Hänen mukaansa rauha pitäisi turvata yhteistyössä alueellisten järjestöjen kanssa. Tällaisia ovat sotilasliitto Nato sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj.

Makedoniassa on tällä hetkellä 1 100 rauhanturvaajaa, joista 640 on Suomesta ja muista Pohjoismaista. Mukana on myös Yhdysvaltain joukkoja. YK-joukkojen nykyinen toimikausi päättyy sunnuntaina. Diplomaattipiireissä arveltiin, että Nato ottaa ehkä johtoonsa Makedonian YK-joukot (Unpredep).

YK lähetti rauhanturvaajia Makedoniaan estääkseen levottomuuksien leviämisen maahan muista entisen Jugoslavian osista.

Ruotsin ulkoministeri Anna Lindh sanoi Ruotsin valittavan syvästi sitä, että Kiina käytti asiassa veto-oikeuttaan. Lindhin mukaan YK operaatio Makedoniassa on tärkeä paitsi Makedonian myös koko Balkanin vakaudelle.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.