Kiina ei suostu kertomaan melamiinimaidon uhrien määrää

Kiinan terveysministeriö ei suostu antamaan tuoreita tietoja siitä, kuinka moni lapsi on sairastunut juotuaan melamiinia sisältävää maitojuomaa. Ministeriö ilmoittaa sen sijaan tekevänsä hartiavoimin töitä saadakseen takaisin kuluttajien luottamuksen kotimaisiin maitotuotteisiin.

Tietoja sairastuneista ei ole päivitetty pariin viikkoon. Tuolloin viranomaiset ilmoittivat, että neljä lasta on kuollut ja noin 53 000 on sairastunut saatuaan vaarallista kemikaalia sisältävää maitojuomaa.

Terveysministeriö ilmoitti tänään, että sillä on tuoreita tilastoja sairastuneista. Niitä ei kuitenkaan ole tarkoitus julkaista.

- Emme ole julkistaneet uusimpia lukuja, koska kyse ei ole tarttuvasta taudista. Tästä syystä ei ole ehdottoman välttämätöntä ilmoittaa asiasta julkisuuteen, ministeriön edustaja sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Melamiiniskandaalin paljastuttua kiinalaisia tuotteita on vedetty markkinoilta eri puolilla maailmaa aina Latinalaista Amerikkaa myöten. Viimeksi jäänteitä melamiinista löytyi useista kiinalaisravintoloiden ruuasta Unkarissa.

Miljoonien toimeentulo vaarassa

Asiantuntijat arvioivat maitojauheskandaalin vahinkojen nousevan miljardeihin dollareihin. Sen pelätään vievän toimeentulon miljoonilta ihmisiltä. Vaatii vuosia ennen kuin kuluttajien luottamus kiinalaistuotteiden turvallisuuteen palautuu.

Valtiollinen media kuulutti viikonvaihteessa, että kaiken kaikkiaan 31 eri merkkistä vauvanruokajauhetta oli tarkastettu eikä yhdestäkään ollut löytynyt viitteitä melamiinista. Yhtä puhtaita olivat viestimien mukaan sadat erilaiset maitotuotemerkit.

Skandaalin pyörteisiin joutuneet meijeriyhtiöt Mengiu ja Yili ovat viime päivinä kilpailleet kuluttajien suosiosta erikoistarjouksilla. Osta yksi, saat toisen ilmaiseksi -kampanjalla on myyty muun muassa tölkkimaitolaatikoita.

Luottamuksen palautuminen ei ole kuitenkaan helppoa. Hongkongissa pian isoäidiksi tuleva Emily Zheng keräsi hyllyiltä innokkaasti japanilaisia vauvanruokapakkauksia.

Rouva Zheng on tullut Hongkongiin ostoksille läheisestä Guangdongin maakunnasta.

-Me emme enää käytä mantereella valmistettuja maitotuotteita. Se on liian vaarallista, hän selittää.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat