Mainos

Kiina ei luovuta tiedustelukonetta

Kiina ei yhä kovenevista vaatimuksista huolimatta ole vapauttanut yhdysvaltalaisen tiedustelukoneen miehistöä eikä luovuttanut konetta.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Kiinan ei tulisi odottaa minkäänlaista anteeksipyyntöä USA:lta, koska mitään anteeksipyynnön arvoista ei ole tapahtunut.

Kiina syyttää USA:ta sunnuntaisiesta kiinalaishävittäjän ja yhdysvaltain tiedustelukoneen yhteentörmäyksestä.

Suoraa sanasotaa


Kiinan presidentti Jiang Zemin on syyttänyt myös ensi kerran suoraan Yhdysvaltoja sen tiedustelukoneen törmäyksestä kiinalaishävittäjään toissapäivänä.

Jiang vaati Yhdysvaltoja ottamaan täyden vastuun tapauksesta ja lopettamaan tiedustelulennot lähellä Kiinaa. Yhdysvallat puolestaan on kertonut illalla päässeensä tapaamaan Kiinassa olevan tiedustelukoneensa miehistöä. Yhdysvaltain virkamiehet kertovat uutistoimistoille, että Yhdysvaltain diplomaatit ovat päässeet koneen 24-henkisen miehistön luokse.

Tapaamisen ensimmäisenä tarkoituksena kerrotaan olevan se, että Yhdysvallat saa tietää miehistön kunnon. Seuraavaksi Yhdysvallat pyrkii saamaan miehistön vapaaksi. Yhdysvallat on mm. pelännyt menettävänsä vakoilukoneen teknisiä salaisuuksia Kiinalle.

Australia: Kiinaa sallii USA:n tavata miehistön

Australian ulkoministeri kertoi jo aiemmin tänään, että Kiina sallii vihdoin Yhdysvaltain edustajien tavata pakkolaskun tehneen koneen miehistön. Alexander Downer sanoi korkea-arvoisen kiinalaisviranomaisen ilmoittaneen asiasta Canberrassa, Australiassa käydyissä keskusteluissa. Downerin mukaan Kiina on halukas ratkaisemaan yhdysvaltalaisen ja kiinalaisen lentokoneen törmäyksestä syntyneen kiistan diplomatian keinoin.

Yhdysvaltalainen lentokone teki pakkolaskun Hainanin saarelle törmättyään kiinalaishävittäjään. Kone miehistöineen on kolmatta vuorokautta kiinalaisten huostassa.

Tunnelma tapauksen ympärillä on kuitenkin kiristymässä uhkaavaksi. Kiinan mukaan Yhdysvallat käyttäytyy ylimielisesti. Jos sen tiedustelukone päätyy Kiinan maaperälle, saa Yhdysvallat syyttää sotkusta kiinalaisten mielestä vain itseään. Kiinan mukaan sillä on myös täysi oikeus tutkia kone, minkä se on mitä ilmeisemmin jo tehnytkin.

Yhdysvallat taas pitää onnettomuudessa pudonnutta kiinalaishävittäjää yksin syypäänä tapahtuneeseen. Kiinalaishävittäjä lensi amerikkalaisten mielestä liian lähelle heidän konettaan.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.