Mainos

Kiina allekirjoittaa sopimuksen kansalaisoikeuksista

Kiina ilmoitti tänään, että se aikoo allekirjoittaa YK:n sopimuksen poliittisista ja kansalaisoikeuksista hälventääkseen sitä kohtaan esitettyä arvostelua ihmisoikeusrikkomuksista. Kiinan ulkoministerin Qian Qichenin mukaan Kiinan hallitus on aina pitänyt kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia tärkeinä. Nyt hallitus valmistautuu myös allekirjoittamaan YK:n sopimuksen.

Kiina haluaa innokkaasti välttää julkisen arvostelun tiistaina Genevessä alkaneessa YK:n ihmisoikeuskomission kokouksessa. Kokouksessa on ollut esillä Kiinan ihmisoikeustilannetta arvosteleva päätöslauselma, jota mm. Yhdysvallat tukee.

EU ei seiso päätöslauselman takana, sillä Kiinassa on sen mielestä tapahtunut myönteistä kehitystä. EU on kuitenkin pyrkinyt aktiivisesti painostamaan Kiinaa allekirjoittamaan sopimuksen, joka takaa mm. uskonnon ja mielipiteen ilmaisun vapauden, vapauden osallistua julkisten asioiden hoitoon sekä tasa-arvoisuuden lain edessä. Kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön Amnesty Internationalin mukaan ihmisoikeusrikkomukset ovat Kiinassa edelleen yleisiä. Tuhansia kiinalaisia on pidätetty ilman oikeudenkäyntiä ja vankeja kidutetaan yleisesti.

Ulkoministeri Qichen sivuun ikänsä takia

Kiinan ulkoministeri Qian Qichen ei aio jatkaa ulkoministerin tehtävässä. Ulkoministeri ilmoitti tänään astuvansa syrjään ikänsä vuoksi. 70-vuotias ulkoministeri ei kuitenkaan kertonut, aikooko hän luopua muiden hänelle kuuluvien tehtävien hoitamista. Qian Qichenin mahdollisena seuraajana pidetään Tang Jiaxuania. Hän on työskennellyt Kiinan apulaisulkoministerinä. Kiinan kansankongressi päättää uudesta ulkoministeristä ensi viikolla.

Qian Qichenista tuli Kiinan ulkoministeri vuonna 1988 ja hän on ehtinyt työskennellä ulkoministerinä kahden hallituskauden ajan. Hänen odotetaan erosta huolimatta vaikuttavan Kiinan ulkopolitiikan hoitoon myös tulevaisuudessa.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.