Mainos

Kiihtynyt kiinteistökauppa nostanut hintoja

Kiinteistökauppa on vilkastunut huomattavasti tämän vuoden alkupuoliskolla ja hintataso on noussut paikoitellen huomattavasti. Esimerkiksi kesämökkien hinnat ovat nousseet noin 17 prosenttia ja omakotitalojen hinnat kaava-alueilla noin yhdeksän prosenttia.

Kaikkiaan kiinteistökauppoja tehtiin tämän vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla yli 32 600 eli 13 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Rahaa kiinteistökaupoissa liikkui kaikkiaan 9,4 miljardia markkaa eli 14 prosenttia viimevuotista enemmän.

Eniten kaupankäynti on kiihtynyt omakotitonttien ja lomatonttien ympärillä. Kaava-alueilla myytiin omakotitontteja lähes kolmanneksen enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Rantakaava-alueiden lomatonttien kaupat lisääntyivät peräti 39 prosenttia.

Hintaerot suuria

Pääkaupunkiseudulla omakotitontista joutui maksamaan keskimäärin 295 markkaa neliö eli noin 20 prosenttia viime vuotista enemmän. Turussa keskihinta oli 144 markkaa, Tampereella 200 markkaa ja Oulussa 127 markkaa neliöltä.

Haja-asutusalueilta tontin sai keskimäärin 11 markalla neliö, mutta näidenkin tonttien hintataso nousi 25 prosenttia.

Omakotitalojen hintataso nousi pääkaupunkiseudulla 23 prosenttia ja kaava-alueilla koko maassa yhdeksän prosenttia. Haja-asutusalueilla omakotitalojen hintojen nousu oli maltillisempaa eli vain viisi prosenttia.

Helsingissä omakotitalosta joutui maksamaan keskimäärin miljoona markkaa, mutta Oulussa hinnat jäivät alle puoleen tästä. Espoossa omakotitalot maksoivat 900 000 markkaa, Vantaalla 740 000 markkaa, Turussa 515 000 markkaa ja Tampereella 700 000 markkaa. Koko maassa kaava-alueella sijaitsevan omakotitalon keskihinta oli 450 000, mutta haja-asutusalueella vain 280 000 markkaa.

Kalliit lomatontit Varsinais-Suomessa

Lomatontit ovat kallistuneet tuntuvasti etenkin Lounais-Suomessa. Kun rantakaavatontista joutui keskimäärin maksamaan 32 markkaa neliöltä, Varsinais-Suomessa hinta oli noussut jo 53 markkaan. Kainuusta rantakaavatontin sai vielä 14 markan neliöhinnalla. Rantakaavatontit ovat monin paikoin keskimäärin rantatontteja kalliimpia, vaikka niihin ei aina kuulu omaa rantaa.

Rantatontti maksoi haja-asutusalueella keskimäärin 17 markkaa neliöltä. Kalleimmat rantatontitkin myytiin Varsinais-Suomessa, missä niistä joutui maksamaan keskimäärin 37 markkaa neliö.

Myös valmiit kesämökit tontteineen kallistuivat koko maassa keskimäärin 17 prosenttia. Koko maassa mökin keskihinta oli 246 000 markkaa. Kalleimmat kesämökit myytiin Uudellamaalla, missä mökistä joutui maksamaan keskimäärin 455 000 markkaa. Halvimmat mökit löytyivät Pohjois-Pohjanmaalta, missä mökin omistajaksi pääsi 118 000 markalla.

Metsän hinta ennallaan

Myös peltomaan hinta on lähtenyt rajuun nousuun pitkän hinnanlaskun jälkeen. Pellon hinnannousu on ollut yhtä nopeaa tällä ja edellisellä vuosikymmenellä ainoastaan vuosina 1983-86. Peltomaa on kuitenkin vaihtanut vilkkaasti omistajaa rajusta hinnannoususta huolimatta. Peltokauppojen määrä lisääntyi kaikkiaan 35 prosenttia.

Kalleinta pelto on Varsinais-Suomessa, missä peltohehtaarista joutui maksamaan jo 27 900 markkaa. Nousua Varsinais-Suomen pellon hinnassa on peräti 40 prosenttia ja Satakunnassa sekä Etelä-Pohjanmaalla 30 prosenttia.

Muualla Etelä-Suomessa hinnannousu pysyi kymmenen prosentin alapuolella, mutta Pohjois-Suomessa hinta pysyi kutakuinkin ennallaan.

Metsän hinta on viime vuosina noussut lievästi, mutta nyt nousu näyttää pysähtyneen keskimäärin 7 800 markkaan hehtaarilta. Myös metsä on kalleinta Varsinais-Suomessa, missä siitä joutuu maksamaan 15400 markkaa hehtaarilta. Lapin metsää sai 2 300 markalla. Metsäkauppojen määrä kasvoi alkuvuonna yhdeksän prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.