Mainos

Kiihkeää rakkautta ja hovijuonittelua Kansallisoopperassa

Yksi maailman johtavista Gioacchino Rossinin oopperoiden tuntijoista, kapellimestari ja tutkija Alberto Zedda johtaa musiikin Kansallisoopperan perjantaina ensi-iltansa saavassa Rossinin La Cenerentolassa.

La Cenerentola eli Tuhkimo on Rossinin toiseksi suosituin ooppera Sevillan parturin jälkeen. Yksi suosion syistä on se, että siinä yhdistyvät koominen ja vakava. Huvittaviin aineksiin sekoittuu opera serialle tyypillisiä aiheita kuten kiihkeä rakkaus ja päähenkilön ajoittainen murheellisuus. -Ooppera on absurdi ja epälooginen, siinä on monta tyyliä yhdessä, mutta se toimii silti, maestro Zedda luonnehtii teosta.

Angelinan eli Tuhkimon isäpuoli don Magnifico on samaan aikaan koominen ja sympaattinen. Pahat sisarpuolet Clorinda ja Tisbe osoittavat inhimillisiä tunteita, jotka tekevät heidät ymmärrettäviksi. Teoksen positiivisissakin hahmoissa on oveluutta ja juonittelua. -Vaikeus piilee siinä, että näyttämöllä voidaan periaatteessa ilmaista tietyllä hetkellä vain yhtä asiaa. Esiintyjä ei voi samanaikaisesti karrikoida hahmoa ja mukautua syvästi tämän tunteisiin, teoksen ohjaaja Michael Hampe on sanonut. -Tässä tulee avuksi Rossinin musiikki, joka antaa mahdollisuuden samanaikaisesti kumpaankin suhtautumistapaan, ironiseen etäisyyteen ja aitoon tunteeseen. Se paljastaa jatkuvasti hahmoista enemmän kuin he itsekään tietävät, se on samaan aikaan ilmaisua ja selitystä. Koska Rossini ei halunnut tehdä satuoopperaa, jätti libretisti Jacopo Ferretti haltijat ja kurpitsavaunut pois. Paha saa kuitenkin lopussa palkkansa ja hyvät elävät onnellisina elämänsä loppuun asti.

-Rossini näyttää aikansa (teos kantaesitettiin Roomassa vuonna 1817) todellisuuden pienessä ruhtinaskunnassa, yhteisössä, jossa ollaan moraalisesti huojuvalla pohjalla. Satiirin kylmä valo paljastaa armottomasti hovin juonittelut ja huijaukset, mielistelyt ja korruptiot, ohjaaja sanoo.

Koreografian oopperaan tehnyt Jarmo Rastas kertoo, että ohjaajan toivomuksesta 14-miehinen kuoro liikehtii ylihienostuneesti ja kuin yhtenä mielevänä hoviherrana. Tuhkimon osassa laulavat mezzosopraanot Lilli Paasikivi ja Riikka Rantanen, Don Magnificon Juha Uusitalo ja Damon Ploumis. Prinssinä nähdään Bruce Fowler ja Juan Jose' Lopera. Sisarpuolina vuorottelevat Tove Åman ja Raili Viljakainen sekä Eeva-Liisa Saarinen ja Raija Regnell. Prinssin opettajana, joka tarinassa korvaa alkuperäisen sadun haltijattaren, laulavat Kouta Räsänen ja Hannu Forsberg.

La Cenerentola aloittaa Kansallisoopperan Rossini-sarjan, joka huipentuu ensi vuoden alussa vietettävään Rossini-viikkoon.

(STT)

(Huomenta Suomi 13.03.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.