Kiihkeä viehekorttikeskustelu eduskunnassa

Läänikohtaisen viehekalastusluvan vastustajat kokivat jälleen yhden tappion eduskunnassa, kun asiassa oli edetty ensimmäiseen täysistuntokäsittelyyn. Ola Rosendahlin esitys asian käsittelyn lykkäämisestä joulukuuhun kaatui äänestyksessä selvästi luvuin 101-26.

Kansanedustaja Kari Rajamäen aloitteesta liikkeelle lähtenyt läänikohtainen viehekalastuslupa nostatti pitkän ja hetkittäin riitaisaksi käyneen keskustelun. Vastustajien mielestä läänikohtainen viehelupa loukkaa omaisuuden suojaa ja suosii harrastajakalastajia ammattikalastajien elintärkeiden etujen kustannuksella.

Suunnitteilla olevan läänikohtaisen viehekalastusluvan hinnaksi on tulossa 150 markkaa vuodessa tai 35 markkaa viikossa. Hallituspuolueiden ryhmänjohtajat sopivat tänään korotuksesta. Maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnössä vastaavat maksut olivat 100 markkaa ja 20 markkaa.

Ryhmänjohtajat eivät hyväksyneet RKP:n esitystä mm. siitä, että moottoriuistelu vieheluvalla kiellettäisiin tai uistelu sallittaisiin vain tietyillä etäisyyksillä rannasta ja kalanpyydyksistä. RKP olisi lisäksi halunnut kortin hinnaksi 250 markkaa.

Onkiminen ja pilkkiminen jokamiehenoikeuksiksi

Jos kalastuslain muutos hyväksytään eduskunnassa esitetyssä muodossa, jokainen voi ensi vuoden alussa viehekalastusluvalla harrastaa virvelöintiä tai vetouistelua kysymättä siihen vesialueen omistajan lupaa. Samalla onkiminen ja pilkkiminen muuttuvat jokamiehenoikeudeksi.

Ryhmänjohtajien kokouksessa hyväksyttiin muotoilu uuteen pykälään, joka koskee kalastusrajoituksia. Kalakannan hoidon, kutualueiden suojelun tai vesilintujen pesintärauhan turvaamiseksi maaseutuelinkeinopiirin on kiellettävä tarvittaessa viehekalastus. Kielletty alue voi olla kuitenkin enintään 25 prosenttia kalastusalueen vesipinta-alasta. Kieltoa voi hakea mm. vesialueen omistaja, ammattikalastaja, alueellinen ympäristökeskus tai maaseutuelinkeinopiiri omasta aloitteestaan.

Viehekalastusmaksuina kertyneet varat maaseutuelinkeinopiiri jakaa kalavesien omistajille korvauksena vuosittain. Viehekalastajan tulee edelleen maksaa myös valtion kalastuksenhoitomaksu. Vieraassa kunnassa onkimista harjoittavat, kaikki pilkkijät ja 65 vuotta täyttäneet kalastajat vapautuvat kuitenkin maksusta. Sen tuotto valtiolle pienenee.

Lakimuutoksen saatteeksi on tarkoitus hyväksyä ponsi, jonka mukaan kalastuslakia tulisi jatkossa tarkistaa, etteivät kalatalouden edistämiseen tarkoitetut budjettivarat vähene.

Viehekortin takana ovat SDP:n ohella vasemmistoliitto, vihreät ja osa vapaat kädet edustajilleen antavaa kokoomusta. RKP esittää lakiin muutoksia ja äänestää todennäköisesti loppujen lopuksi sen hyväksymistä vastaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat