Mainos

Kihaukselle kymmenien tuhansien tappiot

Kansanmusiikkitapahtuma Kihauksen tappiot nousevat tänä vuonna kymmeniin tuhansiin euroihin. Kansanmusiikin suosio on muutenkin hiipumassa, pesäpallo on useinmiten kulttuuritapahtumien pahin kilpailija.

Heinäkuun alussa järjestetty kansanmusiikkitapahtuman Kihaus jäi reippaasti kävijämäärätavoitteista. Myös festivaalialueen myyntitulot ja sponsorituki olivat pettymys.

-Tappiot ovat kymmeniä tuhansia euroja, alle 50 000 euron miinuksen kyllä pitäisi jäädä. Tarkemmat tilinpäätöstiedot meillä on käytettävissä elokuussa, arvioi Kihauksen toiminnanjohtaja Riitta Närhi.

Kuluvan kesän Kihaus tavoitteli tavoiteltiin 15 000:ta kävijää, mutta vierassaldo jäi 9000:een.

Tapahtuman 150 000 euron budjetista esiintyjäkulut kokonaisuudessaan lohkaisevat noin 60 000 euroa.

-Palkat on saatu maksetuksi ja esiintymiskorvauksetkin aika hyvin. Pyydämme nyt velkojiltamme kärsivällisyyttä. Velat maksetaan pois, tavalla tai toisella, Närhi lupaa.

Yhdistyksen rahkeet loppu

Jo ennen tämän kesän Kihausta tapahtuman järjestäjällä Rääkkylän kansanmusiikkiyhdistyksellä oli kontollaan yli 30 000 euron velat. Miinusta oli kertynyt sekä edellisvuoden Kihauksesta että myös Lauluista leipää -hankkeesta.

-Hankkeella yritettiin parantaa kansanmuusikoiden työllistymistä. Kuvittelimme, että työtä olisi tehty talkoilla. Mutta näin ei tapahtunut, työ piti teettää palkkatyönä, Riitta Närhi sanoo harmitellen myös omaa sinisilmäisyyttään.

Närhi on hoitanut Kihauksen toiminnanjohtajuutta neljä vuotta. Hänen mukaansa kansanmusiikkiyhdistys ei selviä enää yksin Kihauksen järjestelyistä. Tahtoa jatkoon toki on.

-Jos Kihaus aiotaan säilyttää, tarvitaan kaikkien mahdollisten tahojen apua.

Kansanmusiikin suosio hiipuu

Närhen mukaan nykyisellä mallilla eli velan päälle velkaa tekemällä tapahtumaa ei pystytä kehittämään. Kun ohjelmistojen rakentaminen viivästyy, sponsoreita on yhä vaikeampi saada.

-Pohjois-Karjalan pienillä sponsoriapajilla kalastelevat jo nyt monet muut. Tällä hetkellä pesäpallo on Kihauksen kaltaisten kulttuuritapahtumien pahin kilpailija. Vauhdikas urheilulaji on suuren yleisön suosiossa.

Närhi arvioi, että kansanmusiikin suosion näivettyminen vaivasi myös Kaustisilla, jossa kesän festivaalin kävijämäärä tippui 85 000 aiemmasta noin 100 000 kävijästä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.