Kierrätystä voitaisiin lisätä yhä huomattavasti

Vain reilut 30 prosenttia hyötyjätteestä päätyy kierrätykseen.

Hyötyjätteistä osa menee suoraan kaatopaikalle, koska ihmiset eivät kierrätä. Ympäristöviraston mukaan kierrätystä voitaisiinkin lisätä huomattavasti.

Oulussa omakotialueella on alkanut kokeilu, jossa hyötyjätteitä kerätään portinpieliltä teollisuuden raaka-aineeksi.

Purkit uusiomateriaaliksi

Peltipurkit päätyvät tavallisesti suoraan kaatopaikalle. Oulussa purkkeja menee teollisuuden uusiometalliksi.

- Olemme aloittaneet Oulun Välivainiolla uudistuksen, jossa paperi ja lasituotteiden lisäksi otetaan talteen kaikki muu hyötyjätteeksi kelpaava tavara. Se on kartonkitavaraa, metallit ja muutkin kuin pullolasit, kertoo Tytti Tuppurainen Yritetään yhdessä ry:stä.

Auto kerää lajitellut hyötyjätteet talteen kerran kuussa.

Kierrätys toisi työpaikkoja

Vain reilut 30 prosenttia hyötyjätteistä päätyy kierrätykseen.Ympäristöviranomaisten tavoite onkin kaksinkertaistaa jätteiden hyötykäyttö.

- On täysin järjetöntä viedä kaatopaikalle sellaisia tavaroita, jotka voisi luoda teollisuudessa uusia työpaikkoja. Se on rahan hukkaan heittämistä.

Esimerkiksi paperi pitäsi saada mahdollisimman nopeasti kiertoon. Mitä tuoreempaa paperitavara on sitä laadukkaampaa uusiopaperia siitä syntyy. Esimerkiksi muste irtoaa helpommin, jos paperitavara on tuoretta.

Oulussa panostus jatkuu

Oulussa uskotaan kierrätykseen myös jatkossa.

- Meillä on aivan Oulun teknologiakaupungin keskustassa kiinteistökohtaisia jätteenlajitteluasemia, joissa lajitellaan ihan kaikki markkinoille menevä kierrätystavara. On jopa kiinteistökohtainen komposti.

(MTV3)

Katso Ari Kettusen juttu aiheesta
(Huomenta Suomi 28.04.2003)

Lue myös:

    Uusimmat