Mainos

Kierrätys isoa bisnestä

Kierrätyksestä on tullut lyhyessä ajassa liiketoimintaa. Jätemateriaali kerätään jo nyt tarkasti talteen, ja teollisuus tekee siitä uusia tuotteita. Jatkossa jalostuskelpoisesta jätteestä suorastaan kilpaillaan.

Kansantalous tuottaa monenkirjavaa hylkytavaraa noin 40 miljoonaa tonnia vuodessa, kun mukaan ei lasketa kaivostoimintaa eikä maaseutuelinkeinoja. Hylkytavaran uusiojalostus ei ole enää nappikauppaa.

Esimerkiksi ongelmajätteille oli vielä parikymmentä vuotta sitten vain yksi kunnon laitos.

- Kilpailu on lisääntynyt erittäin voimakkaasti. Yli 80 yritystä käsittelee nykyisin ongelmajätteitä, Ekokem niistä noin viidesosan. Sen hankalimman viidenneksen, sanoo Ekokem Oy:n toimitusjohtaja Esa Tommila.

Uusinta ongelmajätettä ovat tämän vuoden alusta lähtien olleet kylmäkalusteet. Niistäkin irtoaa käyttökelpoista raaka-ainetta alan tehtaille. Myös sopiva muovijäte on synnyttämässä uusiotuotteiden liiketoimintaa. Kaikkea jäteraaka-ainetta ei kuitenkaan vielä saada jalostukseen, vaikka kaatopaikoille vientiä rokotetaankin jäteverolla.

- On olemassa esitys, että jäteveron tasoa nostettaisiin, jotta kannustettaisiin kaikkia toimijoita tekemään käytetylle materiaalille muutakin kuin viemään sitä kaatopaikalle. Toistaiseksi jäteveron nostaminen ja ulottaminen teollisuuden kaatopaikoille ei kuitenkaan ole onnistunut, toteaa ympäristöministeri Satu Hassi.

Ympäristöverotuksen kiristäminen onkin pöydällä jälleen seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.