Mainos

Kierrätys ei riitä kestävässä Suomessa

Ensimmäiset valtakunnalliset kestävän kehityksen erikoismessut, Kestävä Suomi 98 -messut järjestetään Hyvinkään Wanhalla Villatehtaalla maaliskuun 26.-29. päivinä. Asialla ovat Suomen luonnonsuojeluliitto ja Riihimäen Messut.

Messujen tavoitteena on tehdä tutuksi uutta ajattelutapaa, tuotteiden materiaalivirtojen arviointia ja vertailua. Kymmenessä vuodessa luonnolliseksi osaksi arkipäivää tullut kierrätys ei yksinään riitä pienentämään luonnonvarojen kulutusta, kun tuotteiden valmistamiseen käytetyt materiaalimäärät ja niiden ympäristövaikutukset lisääntyvät jatkuvasti.

Suomessa luonnonvarojen käyttö kasvoi kolmanneksella vuosien 1980 ja 1990 välillä. Teollistuneissa maissa jokainen kuluttaa viikossa noin 300 kauppakassin verran luonnonvaroja.

Hyvinkään messuilla esitellään kaksi uutta ympäristön kulutuksen mittaria, ekologinen selkäreppu ja MIPS. Ekologinen selkäreppu sisältää ne ainevirrat, joita liikutellaan tuotteen elinkaaren aikana. MIPS on lyhennys sanoista "Material Intensity Per Service Unit, materiaalin käyttö hyöty-yksikköä kohden. MIPS mittaa, kuinka paljon luonnonvaroja on käytetty aikaansaatua palveluyksikköä kohden. Palveluyksiköt voivat olla vaikkapa pestyjä pyykkikiloja tai kuljettuja kilometrejä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.