Mainos

Kieltenopetuksen laatuleimat Sodankylään ja Helsinkiin

Sodankyläläinen Kitisenrannan koulu sekä helsinkiläinen Kulosaaren yhteiskoulu saivat tänään tunnustusta kieltenopetushankkeistaan. Koulut palkittiin Euroopan komission kieltenopetuksen laatuleimoilla, jotka ovat tänä vuonna jaossa ensimmäistä kertaa.

Laatuleimoja on alettu kokeilla myös Itävallassa, Italiassa, Hollannissa, Kreikassa, Espanjassa, Portugalissa, Irlannissa, Luxemburgissa ja Norjassa. Valinnat tekee kunkin maan oma raati, jossa on mukana myös unionin edustaja.

Kunniamaininnan saivat Suomessa Helsingin kauppakorkeakoulu sekä kokkolalainen Hollihaan ala-aste. Opetusministeri Olli-Pekka Heinonen jakoi palkinnot keskiviikkona Helsingissä.

Vieraskielinen opetus huolena

Opetushallituksen pääjohtaja Jukka Sarjala otti tilaisuudessa esiin kolme kielenopetuksen ajankohtaista ongelmaa. Harmina ovat paitsi kuntien säästösuunnitelmat ja venäjän vähäinen opiskelu, myös kokonaan vieraskielisen opetuksen nopea lisääntyminen. Sarjalan mukaan monessa koulussa on ollut enemmän innostusta kuin resursseja vieraalla kielellä opettamiseen. Hän suosittelikin, että kielenopetuksessa pitäydyttäisiin pienimuotoisemmissa järjestelyissä.

Myös opetusministeri Heinonen ilmaisi alkusyksystä huolensa siitä, että vieraskielinen opetus ei välttämättä ole riittävän laadukasta sekä sisällön että kielen osalta.

Laatuleimakouluista toinen, Kulosaaren yhteiskoulu, on kuitenkin kunnostautunut nimenomaan englanninkielisen opetuksen antajana. Koulussa on mahdollisuus opiskella kaiken kaikkiaan seitsemää EU-kieltä sekä neljää maahanmuuttajaoppilaiden äidinkieltä. Kitisenrannan ala-astetta puolestaan haluttiin kannustaa etäopetuksen kehittämisessä. Lappilaiskoulu on verkottunut seitsemän muun ala-asteen kanssa ja löytänyt yhteistyökumppaneikseen myös oppilaiden vanhemmat ja paikallisen elinkeinoelämän. Koulussa opetetaan jo viittä unionikieltä sekä venäjää ja saamea. EU asetti kolme vuotta sitten tavoitteeksi, että unionin kansalaiset hallitsisivat kolmea yhteisön virallisista kielistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.