Mainos

Kielletyt mielenosoitukset estettiin Münchenissä

Münchenin poliisi pidätti tänään 16 fasismin vastustajaa tuomioistuimen kiellettyä sekä uusnatsien että vasemmiston marssit Hitlerin vuoden 1923 epäonnistuneen vallankaappauksen vuosipäivänä.

Baijerin osavaltion tuomioistuin vahvisti eilen kaupunginhallituksen määräämän mielenosoituskiellon mahdollisiin järjestyshäiriöihin viitaten. Parinsadan vasemmistolaisen onnistui kuitenkin tiukasta poliisivartiosta huolimatta kokoontua kaupungin keskustaaan.

Äärioikeistolainen kansallisdemokraattinen puolue (NPD) oli anonut marssilleen lupaa, mutta yksikään sen jäsenistä ei ilmaantunut paikalle, kun lupa evättiin.

Mielenosoituskieltoa oli edeltänyt päiviä jatkunut kiistely viranomaisten välillä. Münchenin piirihallinnon johtaja Hans-Peter Uhl aikoi ensin sallia äärioikeiston mielenosoituksen ja kieltää vasemmiston vastamielenosoitukset. Münchenin kaupunginjohtaja Christian Ude ehätti kuitenkin edelle kieltämällä kaikki mielenosoitukset, ja sai eilen kiellolleen tuomioistuimen vahvistuksen.

Hitler pidätettiin neljä päivää sen jälkeen kun hänen johtamansa kaappausyritys epäonnistui 8. marraskuuta 1923. Kansallissosialistit olivat silloin vielä pieni, alueellinen puolue.

Kymmenen vuotta myöhemmin, 9. marraskuuta 1938, natsit tuhosivat juutalaisten omaisuutta ja synagogia eri puolilla Saksaa ja aloittivat juutalaisyritysten maanlaajuisen boikotin. Natsit kutsuivat hyökkäystään Kristalliyöksi viitaten kaduilla oleviin lasinsirpaleisiin.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.