Kielitaito ja Kreikan kriisi esillä Kataisen vierailulla Ruotsissa

Kreikan kriisi on noussut odotetusti esille pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ensimmäisellä ulkomaanvierailulla Tukholmassa. Tänään Tukholman lisäksi Tallinnassa vieraillut Katainen kertoi esitelleensä pääministeri Fredrik Reinfeldtille muun muassa Suomen uuden hallituksen linjoja. Tapaamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa katseet kääntyivät kuitenkin pian Ateenaan.

Kreikan kriisin osalta naapurimaat kulkevat varsin erilaisilla linjoilla. Euroalueen ulkopuolisena maana Ruotsi on jättäytynyt Kreikan lisäksi myös Portugalin tukipaketin ulkopuolelle.

Katainen totesi ymmärtävänsä Ruotsin linjauksia.

- Euromaiden täytyy kantaa oma vastuunsa. Ruotsi on osallistunut useamman maan avustamiseen ja ottaa kantaa erikseen, jos kriisejä syntyy. Toki jos Kreikka kaatuisi hallitsemattomasti, ja siitä lähtisi liikkeelle finanssikriisi, silloin tietysti kaikki olisivat maksumiehinä. Finanssikriisit eivät tunne rajoja, Katainen muistutti.

Ruotsi pitää kiinni linjastaan

Reinfeldtin mukaan Ruotsin linja Kreikan suhteen ei ole muuttumassa, vaikka pääministeri muistutti maan olleen aikaisemmin mukana avustamassa Latviaa, Islantia ja Irlantia.

- Tarkastelemme nämä tapaus tapaukselta, Reinfeldt totesi ja muistutti maan olevan mukana Kreikan tukemisessa osana Kansainvälistä valuuttarahastoa.

Katainen totesi tiedotustilaisuudessa olevansa tyytyväinen siihen, että Kreikka on sitoutunut yksityistämään valtion omaisuutta. Vakuuksia koskevan ratkaisun löytämiseksi tehdään hänen mukaansa edelleen töitä.

Lehdistötilaisuus englanniksi

Jo nuorisojärjestöajoilta toisensa tunteneet sisarpuolueiden johtajat iloitsivat kohtaamisesta pääministeritasolla ja vakuuttivat tapaamisen jälkeen kilvan maiden hyviä suhteita ja yhteistyön jatkuvuutta.

Katainen sai myös vastailla kysymyksiin, miksi Tukholmassa järjestetty lehdistötilaisuus käytiin läpi ruotsin sijaan englanniksi. Kataiselta muun muassa tivattiin, eikö suomen ja ruotsin kielen asemia ole hoidettu Pohjoismaissa kunnolla.

- Sitä ei ole minun kohdallani hoidettu kunnolla, Katainen vitsaili.

- Maiden kohdalla asiat ovat hyvin. Mielelläni puhun ruotsia, mutta se ei ole valitettavasti aivan yhtä vahva kieli kuin englanti, Katainen perusteli.

Tukholmasta pääministeri Katainen jatkoi ensivierailulle Viroon.

(MTV3 - STT)

Katso Rita Strömmerin juttu Tukholmasta (Kymmenen uutiset 27.6.2011)

Lue myös:

    Uusimmat