Mainos

Kieliongelmat vaikeuttaneet venäjänkielisten päihdehuoltoa

Päihdeongelmaisten venäjänkielisten hakeutumista hoitoon lykkäävät muun muassa kieliongelmat ja epätietoisuus. Myös suomalainen hoitojärjestelmä on monelle venäjänkieliselle vieras.

Kieliongelmat ja kulttuurierot ovat vaikeuttaneet päihdeongelmaisten venäjänkielisten hakeutumista hoitoon. Usein apua on haettu vasta, kun ongelmat ovat olleet vaikeita. Vaikka päihdeongelmainen olisi asunut Suomessa jo vuosia, saavutettu kielitaito ei vielä välttämättä riitä hoitotilanteessa.

- Esimerkiksi käy tämmöinen keskeinen termi kuin vieroitusoireet. Sille ei ole ole vastaavaa sisältöä eikä käsitettä tunneta venäjänkielessä, kertoo projektikoordinaattori Päivi Puro A-klinikkasäätiöstä.

Kieliongelmien lisäksi hoidon alkua ovat lykänneet epätietoisuus ja pelot. Etenkin vaitiolo- ja salassapitosäädökset tunnetaan heikosti. Myös suomalainen hoitojärjestelmä on vieras.

- Epätietoisuus on lisännyt epäluuloa viranomaisia kohtaan ja erityisesti pelkoja maasta karkottamisesta, Puro jatkaa.

Projektikoordinaattori on tutkinut maahanmuuttajien huumeongelmia ja niiden ratkaisumalleja. Hän muistuttaa, että päihdepalveluiden piiriin tullee tulevaisuudessa muitakin etnisiä ja erityisryhmiä.

- On tärkeää miettiä, että sisältävätkö päihdepalvelut sellaisia mekanismeja, jotka sulkevat avuntarvitsijoita ulkopuolelle ja millä tavalla.

Puro on kirjoittanut maahanmuuttajien huumehoidoista alkoholi- ja huumetutkimuksen Tommi 2005 -vuosikirjaan, joka julkistettiin tänään Helsingissä.

Kulttuurierotkin huomioitava

Kielivaikeuksien lisäksi maahanmuuttajien auttamista hankaloittavat erot hoitokulttuureissa. Esimerkiksi nuortenkin venäjänkielisten käsitys hoitomalleista voi olla vanhempien kautta peräisin entisestä Neuvostoliitosta, jossa käytettiin hyvin lääkekeskeistä hoitoa. Suomessa sen sijaan suositaan psykososiaalista hoitoa.

Puron mukaan suomalaishoito on kuitenkin saanut hyviäkin arvioita sen läpikäyneiltä venäläisasiakkailta, kun kieli ja menetelmät ovat tulleet tutuiksi.

- Kun asiakkaat hakeutuvat hoitoon, he valitsevat mieluiten maahanmuuttajataustaisen venäjänkielisen työntekijän. Mutta kun kielitaito ja kokemus päihdepalveluista lisääntyy, niin luottamusta koetaan myöskin valtaväestön työntekijöitä kohtaan.

Venäjänkielisiä huumevieroitusasiakkaiden määrä on laskenut maahanmuuton ruuhkavuosista 1994-2000. Pääkaupunkiseudun päihdepalveluissa heitä asioi vuosina 2000-2001 muutamasta asiakkaasta neljäänkymmeneen vuodessa.

Päihdepalveluiden tavoittamista asiakkaista valtaosa käytti pääasiassa heroiinia tai Subutexia. Tyypillistä oli lisäksi huumeiden sekakäyttö.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.