Kiekkomenestys uhattuna – kustannukset harrastamisen esteenä?

Suomen jääkiekkomaajoukkue on selvittänyt jälleen  tiensä MM-kisojen mitalipeleihin, mutta jatkuuko menestys lajia nyt aloittavien ollessa aikuisia? Harrastamisen kustannusten huima nousu huolestuttaa asiantuntijoita.

Talvella ilmestyneen tutkimuksen mukaan junioriharrastamisen hinta urheiluseuroissa on viimeisen kymmenen vuoden aikana jopa kolminkertaistunut. Kun suomalaisten ostovoima on samaan aikaan  heikentynyt, voi aiheesta kysyä, onko jääkiekko tulevaisuudessa vain varakkaiden perheiden lasten etuoikeus.

MTV Uutislivessä vieraillut Valo ry:n liikunnallinen elämäntapa ja urheilu -sektorin johtaja Pekka Nikulainen pitää kustannusten nousua monen tekijän summana.

"Laatu maksaa"

– Tässä on taustalla perheiden valintoja, seurojen valintoja, lajiliittojen valintoja... Kaikki nämä ovat vaikuttaneet tähän kehitykseen. Halutaan enemmän laatua ja laatu maksaa, Nikulainen kiteyttää.

Espoon Blues Juniorsin toiminnanjohtaja Hannu Saintula selittää kallistumista myös globaalien lajien yleistymisellä.

– Näissä lajeissa kaikki fasiliteetit maksavat, Saintula toteaa.

Huoli kustannusten nousun vaikutuksista on Nikulaisen ja Saintulan mukaan aiheellinen, sillä molemmat pitävät Suomen kiekkomenestystä hyvän juniorityön ansiona.

– Jääkiekkoliitto on tehnyt todella pitkäjänteistä työtä. Toiminta on ollut lapsilähtöistä, mutta huipulle tähtäävää. Näitä hedelmiä nyt kannetaan, Nikulainen arvioi.   

Kustannusten nousu uhkaa johtaa siihen, ettei lahjakkaimmilla ole välttämättä varaa harrastaa.

"Kausimaksuille verovähennysoikeus"

Miten kustannuksia sitten voitaisiin kohtuullistaa?

Bluesin Saintula kaipaa vapaaehtoistyölle arvostusta, joka sillä aikaisemmin on ollut. Lisäksi hän ehdottaa verovähennysoikeuden ulottamista harrastamiseen.

– Lasten kausimaksuille voisi antaa verovähennysoikeuden niiden liikuntakasvatusosuuden osalta. Kanadan-turnausmatkoja tämä ei tietenkään koskisi, Saintula avaa ehdotustaan.

Nikulainen kannattaa ehdotusta, mutta kaipaa myös uusyhteisöllisyyttä ja talkoohenkeä seuratasolla.


Lue myös:

    Uusimmat