Mainos

Kidutuksen vastainen sopimus hyväksyttiin YK:ssa

YK hyväksyi kidutuksenvastaisen sopimuksen Yhdysvaltojen vastustuksesta huolimatta. Sopimusta vastustivat myös muun muassa Venäjä, Kuuba, Kiina, Libya, Japani, Intia ja Australia.

YK:n talous- ja sosiaalineuvosto Ecosoc päätti hyväksyä kansainvälisen kidutuksen vastaisen sopimuksen valinnaisen pöytäkirjan varhain tänään Suomen aikaa.

Valinnaisen pöytäkirjan puolesta äänesti 35 edustajaa ja sitä vastaan kahdeksan edustajaa. Se siirtyy seuraavaksi YK:n yleiskokouksen käsiteltäväksi myöhemmin tänä vuonna.

Yhdysvallat yritti vielä eilen estää sopimuksen syntymisen. Amerikkalaiset vastustivat pöytäkirjan sanamuotoa ja halusivat aloittaa neuvottelut siitä uudelleen. Yhdysvaltain edustajien mukaan siinä on puutteita eikä sen sisällöstä vallitse yksimielisyyttä.

Sopimuksessa mukana olevien maiden on sallittava kansainvälisten puolueettomien tarkastajien pääsy paikkoihin, joissa ihmisiä on pidätettyinä tai vangittuina, kuten poliisiasemille ja vankiloihin. Yhdysvallat ei halua, että sen vankiloihin päästettäisiin ulkopuolisia tarkastajia ja sanoo, että se myös loukkaisi maan perustuslakia ja osavaltioiden oikeuksia. Tarkastajia ei haluta myöskään leireille, joissa pidetään terrorismista epäiltyjä. Tällainen leiri on esimerkiksi Kuubassa oleva Guantanamo, jossa säilytetään vangittuja taleban-taistelijoita. Yhdysvaltain mukaan maalla on omat tarkastajat ja vankilaoloja säätävät lait.

Ihmisoikeusjärjestöt tyytyväisiä sopimukseen

Ihmisoikeusjärjestöt, mm. Human Rights Watch, ilmaisivat heti tyytyväisyytensä sopimuksen lisäpöytäkirjan hyväksymisestä.

Yhdysvaltain lisäksi sitä vastustivat mm. Venäjä, Kuuba, Kiina, Libya, Japani, Intia ja Australia. Australiassa päätös nosti heti voimakkaita vastalauseita. Muun muassa oppositiossa olevan työväenpuolueen ulkopoliittinen edustaja Kevin Rudd arvosteli hallituksen linjaa.

Jotta kymmenen vuotta valmisteltu valinnainen pöytäkirja astuisi voimaan, sen on saatava taakseen yleiskokouksessa YK:n 190 jäsenmaan enemmistö. Lisäksi 20 maan on ratifioitava se.

Sopimus täydentää aiemmin vuonna 1984 hyväksyttyä ja vuonna 1987 voimaan tullutta kidutuksen kieltävää kansainvälistä sopimusta, jonka myös Yhdysvallat on ratifioinut.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.