Mainos

Kidutuksen vastainen komitea moittii Pitkäniemen sairaalaa

Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea moittii Nokialla sijaitsevaa Pitkäniemen sairaalaa 12 - 18-vuotiaiden nuorisopotilaiden ulkoiluoikeuden epäämisestä. Osa vaikeahoitoisten alaikäisten nuorten yksikössä hoidetuista potilaista joutui olemaan sisätiloissa jopa kuusi viikkoa.

Komitean mukaan tällaista ei voi hyväksyä missään tapauksessa vaan nuorille potilaille pitää tarjota mahdollisuus päivittäiseen ulkoliikuntaan turvallisessa ja ahdistamattomassa ympäristössä.

Tampereen yliopistollisen sairaalan psykiatrian toimialuejohtaja Klaus Lehtinen kertoo MTV3:lle, että epäkohta korjattiin heti, kun komitea huomautti asiasta. Lehtinen oli läsnä komitean tarkastuskäynnillä.

Yksikössä hoidetaan erityisesti aggressiivisia nuorisopsykiatrisia potilaita, jotka on yleensä lähetetty sinne toisesta sairaalasta tai lastensuojelulaitoksesta, joissa hoito ei ole onnistunut. Potilailla on usein neuropsykiatrisia häriöitä, kuten aspergerin syndroomaa tai autismia, jotka aiheuttavat käytöshäiriöitä.

Lehtisen mukaan potilaiden hoito perustuu heidän kanssaan yhdessä suunniteltuun kognitiivis-behavioraaliseen ohjelmaan. Siinä potilaan vapauksia lisätään sitä mukaa kuin hoito edistyy.

- Mielivaltaa ei hoidossa käytetä, Lehtinen sanoo.

- Emme kuitenkaan olleet tulleet ajatelleeksi, että säännöllinen ulkoilu on järjestettävä kaikille potilaille, Lehtinen sanoo. Hänen mukaansa voi sanoa, että tältä osin oli tapahtunut arviointivirhe.

Henkilökuntaa erityisyksikössä on Lehtisen mukaan tarpeeksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.