Kidnappausjuttu: Syyttäjä purki tapahtumien kulun

Syyttäjä Ari-Pekka Koiviston mukaan Juha Turusen motiivina oli tämän huono taloudellinen tilanne. Valtionsyyttäjä kävi kidnappausjutun tapahtumia aikajärjestyksessä läpi.

Koiviston mukaan panttivangin ottamisen myöntänyt Turunen oli ryhtynyt suunnittelemaan tekoa jo vuoden 2008 puolella.

Turunen osti asunnon Resiinaraitilla Turussa helmikuun lopussa. Suunnitelmallisuudesta kertoo se, että Turunen oli jo 4. maaliskuuta yrittänyt ostaa kymmenen litraa eetteriä.

6. maaliskuuta Turunen oli hankkinut yritystietojärjestelmästä Koneen säätiön tiedot. Asiakirja löydettiin kesäkuussa Turusen hallusta. Siihen on kirjoitettu käsin eri henkilöiden osoitetietoja. Turunen oli myös ottanut tietojärjestelmästä Jussi Salonojan tietoja ja mm. hänen naisystävänsä tiedot.

- Hän oli ottamassa nuorta ihmistä vankikoppiin, Koivisto sanoi.

Salissa Minna Nurminen kuunteli valtionsyyttäjän esitystä vakavanoloisena.

Lunnassumman pohdintaa

Turusen papereissa oli tuolloin pohdittu myös lunnassummaa merkinnöillä "1-8 M"

Keväällä Turunen oli jo kirjoittanut lunnaskirjeestä luonnoksen. Se oli kirjoitettu englanniksi. - Tyyli oli sellainen, että siitä saa käsityksen kovista ulkomaalaisista tekijöistä.

Tämän jälkeen Turunen oli ryhtynyt rakentamaan koppia Resiinaraitin asuntoon. Se oli valmistunut pari viikkoa ennen kidnappausta. Syyttäjä esitteli oikeudessa kuvia sisältä lasivillalla vuorattua koppia. - Olohuoneessa ei juuri muuta voinut tehdä kuin pitää ihmistä vankina.

Turunen oli rakentanut myös ruumisarkun kokoisen kuljetuslaatikon panttivangin kuljettamiseen.

Minna Nurminen oli käynyt Nurmisen entisellä asunnolla Turussa tiedusteluretkellä. Ovessa oli kuitenkin eri nimi ja Turunen oli kysynyt osoitepalvelusta Nurmisen uuden kodin osoitteen.

Keväällä Turunen oli myös varastanut rekisterikilvet, jotka oli tarkoitus kiinnittää lunnasrahojen siirtämiseen tarkoitettuun autoon. Turunen oli hankkinut käyttöönsä myös Citroen Jumper -pakettiauton.

Teon toteutus alkaa

26. toukokuuta Turunen oli käynyt Helsingin Töölössä Nurmisen asunnon oven takana, mutta Nurminen ei ollut kotona. Hän sopi seuraavaksi päiväksi Nurmisen kanssa paketintuonnista.

Seuraavana päivänä Turunen pääsi asunnolle ja kidnappasi naisen väkivaltaa käyttäen. Nainen huumattiin eetterillä.

- Huumaaminen olisi voinut olla hyvin kohtalokasta, Koivisto sanoi.

Turunen kuljetti panttivankinsa puulaatikossa asunnosta pakettiautoon. Turusella oli mukanaan toimintavalmis Glock-pistooli.

Matkalla Turkuun oli pysähdytty kerran tai kaksi ja kaappaaja oli antanut panttivangille juotavaa.

Turussa vankikoppiin

- Koppi oli kuin umpio. Siellä oli televisio ja valo, mutta niitä ei voinut pitää päällä, koska ne lämmittivät entistään kuumaa tilaa, Koivisto kuvasi.

- Nurminen oli kauhuissaan.

Turunen oli käynyt asunnossa ja naamioinut kasvonsa kommandopipolla ja laskettulaseilla. Turunen oli myös käyttänyt laitetta, joka muunsi hänen äänensä.

- 17 päivän aikana Nurminen menetti painostaan kymmenen prosenttia. Kopissa oli kuuma, ja Nurminen makasi siellä vähissä vaatteissa tai alasti.

28. toukokuuta Turunen oli palannut Nurmisen asuntoon ja sormenjälkiä hävittääkseen suihkuttanut eripuolille syövyttävää ainetta.

Kirjeillä yhteys vanhempiin

Turunen otti ensimmäisen yhteyden tekstiviestillä Nurmisen vanhempiin. Siinä kehotettiin seuraamaan äidin sähköpostia.

1. kesäkuuta vanhemmat saivat englanninkielisen kirjeen. Siinä oli myös Minna Nurmisen kirjoittama osuus, jossa hän kertoi olevansa peloissaan ja toivoi pääsevänsä kotiin. Hän pyysi äitiään ja isäänsä suostumaan vaatimuksiin. Liitteenä oli myös valokuva, jossa oli Nurminen päivän Iltalehden kanssa.

Seuraavana päivänä vanhemmat saivat Gmail-osoitteesta lähetetyn sähköpostilunnasvaatimuksen, jossa uhattiin tyttären katoamisella. Suurin osa viesteistä tuli kuitenkin perinteisellä postilla.

3. kesäkuuta tuli seuraava kirje. Se oli sisällöltään samanlainen kuin edellisenä päivänä tullut sähköpostivaatimus. Liitteenä oli taas valokuva naisesta luolassa.

Turuselle oli vastattu, että lunnasrahat olivat valmiina, mutta tätä viestiä Turunen ei ilmeisesti saanut.

Uhkailu jatkui

5. kesäkuuta tuli uusi uhkaus, jossa kiirehdittiin lunnaiden maksamista. 8. kesäkuuta tulleen kirjeen sisältö oli samanlainen. Sitä oli tehostettu Minna Nurmisen kirjoittamalla kirjeelle, jossa vanhempia kiirehdittiin maksamista. Mukana oli jälleen valokuva.

9. kesäkuuta Turunen lähetti ohjeet lunnasrahojen toimittamisesta Saloon 11. kesäkuuta.10. kesäkuuta tulivat uudet ohjeet. Liitteenä oli jälleen valokuva.

Rahat olivat torstaina valmiina Salossa, mutta Turunen ei saanut yhteyttä kuriiriin. Toimitus epäonnistui.

12. kesäkuuta Turunen lähetti ensimmäisen suomenkielisen viestin, jossa käskettiin tuoda rahat Turkuun. Turunen oli valmistellut pakoaan siirtämällä auton ja polkupyörän valmiiksi.

Perjantaina aamupäivällä Turunen lähetti kaksi tekstiviestiä, jossa lunnasrahojen tuojat ohjattiin Turussa Läntiselle Pitkäkadulle eräälle sisäpihalle. Turunen oli itse tuolloin piilossa harkkomuurin takana.

Turunen tuli piilosta ja lähti pyörällä Louhen parkkihalliin. Matkalla putosi 150000 euroa rahaa ja hattunsa. Lierihatusta löytyi Turusen dna:ta.

Rahat autoon

Parkkihallissa kello 11 aikaan Turunen vaihtoi vaatteita ja vei rahat paikalle varaamaansa autoon. Tässä Turunen tallentui valvontakameraan.

Turunen vei rahat ensin turkulaiseen lakitoimistoon. Puolet rahoista jäi tänne ja loput hän piilotti eri puolille maastoon.

Turunen palasi vankiasunnolle noin 19.30. Hän vei Minna Nurmisen metsään Vahtoon ja jätti hänet sinne löyhästi sidottuna.

Turunen yritti päästä hotelliin, mutta ne olivat täynnä. Turunen lähetti viestin vanhemmille tyttären olinpaikasta.

Turunen otettiin kiinni kello 3.30 Resiinaraitin asunnosta.

Lue myös:

    Uusimmat