Kiasman motin mellakka?

Helsingin poliisilaitos tiedotti lauantai-iltana puolikymmenen aikaan, että Kiasman mielenosoitusta tutkitaan mellakkana

Tiedotteessa todettiin: "Poliisi on ottanut Kiasman edustalla järjestetyn mielenosoituksen yhteydessä kiinni useita kymmeniä henkilöitä sekä poliisilain että rikoslain perusteella. Mielenosoittajia epäillään muun muassa virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, väkivaltaisen mellakan johtamisesta ja mellakoinnista."

Okei, monet tapahtumat ovat tietysti näin tuoreeltaan epäselviä, mutta suoraan sanoen vaikea näitä Kiasman tapahtumia on mellakaksi nimittää. Toki tietysti pitää muistaa, että yleiskielen ja rikoslain merkitykset mellakasta ovat erilaiset.

Rikoslaissa mellakka määritellään näin:

" Joka väkijoukon selvästi aikoessa käyttää henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai aiheuttaa omaisuuteen kohdistuvaa huomattavaa vahinkoa osallistuu teoillaan väkijoukon toimintaan ja jättää tällöin noudattamatta toimivaltaisen viranomaisen laillisessa järjestyksessä antaman hajaantumiskäskyn, on tuomittava mellakasta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi."

Epäilemättä aikanaan poliisitutkinta, syyttäjän ratkaisut ja viime kädessä oikeuslaitos punnitsevat rikoslain määritelmät, mutta yleiskielen puitteissa tapahtumaa on vaikea nähdä mellakkana.

Valtaosa Kiasman mottiin jääneistä suhtautui tilanteeseen rauhallisesti. Arvioni alkuvaiheessa - kun vielä siellä itsekin olin ennen Seitsemän uutisten suoraa lähetystä - oli että postitalon edustalla oli noin 300 ihmistä. Poliisin ilmoituksen mukaan "kymmeniä" otettiin kiinni. Tarkemmasta määrästä ei ole tietoa, mutta veikkaisin määrän olevan 30-50:n välillä. Valtaosa siis käytännössä vain ihmetteli tilannetta. Seitsemän uutisten jälkeen seurasin tilannetta ensin hetken Bio Rexin terassilta ja sitten aitiopaikalta Postitalossa sijaitsevan toimiston ikkunasta noin kello 20.20:een. Tuolloin oli pakko lähteä Pasilaan tekemään Kymmenen uutisten juttua. Yksi kuvaajista jäi Postitaloon ja kertoi tapahtumista puhelimessa ja tietysti näin myös kuvatut videot.

Toki pulloja lensi - itse näin noin kymmenen, mutta niitä oli varmasti enemmän. Pahantahtoisilla mielenosoittajilla oli myös jokunen patukka ja pesäpallomaila. Yhdessä tilanteessa mellakkapoliisien kilpiä hakattiin kättä pidemmällä. Muutama kommandopipoinen näytti antavan ainakin joillekin ohjeita. Poliisit ottivat häiriköitä kiinni kansainväliseen tyyliin.

Paikalla olleisiin lukuisiin toimittajiin tai kuvaajiin mielenosoittajat eivät havaintojeni mukaan kohdistaneet aggressioita.

Silti mellakka - ainakin yleiskielen tarkoittamassa merkityksessä - on hieman yliampuva kuvaus. Paikalla olleella väkijoukolla ei ollut kokonaisuutena mielestäni mitään yksituumaisuutta. Rikoslaissakin edellytetään: "väkijoukon selvästi aikoessa.."

Joka tapauksessa pitää todeta, että poliisi hoiti tilanteen ammattimaisesti. Pahantahtoiset mielenosoittajat - ne kiinniotetut? - olisivat epäilemättä voineet saada aikaan ainakin paljon sirpaleita kaupungilla. Siitä näkökulmasta motitusratkaisu oli varmasti perusteltu. Tarpeetonta väkivaltaa en poliisin taholta nähnyt: käytetty väkivalta liittyi kiinniottotilanteisiin. Kritiikkiä voi esittää siitä, että poliisin käyttämät kaiuttimet erilaisten käskyjen esittämiseen eivät olleet riittävän tehokkaat. Komennot eivät kuuluneet. Eristysalueen laajentaminen Mannerheimintien länsipuolella vaikutti myös kummalliselta. Siinä mellakkapoliisien tylynoloinen toiminta kohdistui käytännössä tavallisiin kansalaisiin.

Julisteissa mielenosoittajat olivat ilmoittaneet tavoitteekseen aiheuttaa "hieman sekasortoa" Helsingin kaduille. Lopputulos taisi kuitenkin olla se, että Mannerheimintien katkaiseminen aiheutti sivullisille jalankulkijoille, autoilijoille ja raitiovaunumatkustajille "hieman mielipahaa".

Jotenkin kuitenkin jäi sellainen tunne, että tämäntyyppisiä mielenosoitustapahtumia nähdään jatkossakin.

Lue myös:

    Uusimmat