Mainos

Kiander: Lama taittuu ensi vuonna

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander ennustaa elpymisen käynnistyvän ensi vuonna. Viikon päästä julkistettavan toimialaennusteen mukaan elpyminen käynnistyy kaikilla aloilla.

Bruttokansantuotteen kasvuksi Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa noin kaksi prosenttia.

- Lyhyellä aikavälillä valoa on näkyvissä laivateollisuudessa, kun tämä suuren risteilijän luovutus kirjautuu, mutta sen jälkeen meillä on kyllä enimmäkseen huonoja näkymiä. Lähiajan näkymät teollisuudessa ovat edelleen aika vaatimattomat. Uskomme että ensi vuonna elpyminen käynnistyy melkein kaikilla aloilla, Kiander toteaa Huomenta Suomessa.

Kianderin mielestä asunto- tai osakekuplaa ei ole tulossa Suomeen. Raju elvytys ja matalat korot ovat herättäneet huolen siitä kehittyykö maailmantalouteen uusia kuplia.

Osakemarkkinoiden suhteellisen voimakkaan toipumisen taustalla on Kianderin mukaan sijoittajien luottamus siihen, että maailmalla tehdyt suuret elvyttämistoimet ja rahapolitiikan keventäminen johtavat talouden kasvuun.

Suomen Pankin rahapolitiikkaosaston johtajan Antti Suvanto ei myöskään usko asuntomarkkinoiden kuplaan.

- En usko, että meillä kuplaa on meneillään tai edes edessä. Tämän näkee siitä, että osakemarkkinoiden arvostukset ovat suurin piirtein historiallisella keskiarvolla tällä hetkellä.

- Alhaiset korot houkuttelevat sijoituksia pois matalatuottoisista pankkitalletuksista esimerkiksi sijoitusasuntoihin täällä Suomessa. Siitä syystä niiden hinnat ovat nousseet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.