Mainos

Kiander ihmettelee osia Borgin ja Vartiaisen Suomi-raportista

Vakuutusyhtiö Ilmarisen talousjohtaja Jaakko Kiander on samaa mieltä Borgin ja Vartiaisen raportin nimeämistä puutteista Suomen taloudessa. 

Näitä puutteita korjaisivat raportin mukaan muun muassa tuottavuuden ja kilpailukyvyn kasvu sekä työperäisen maahanmuuton lisääminen.

– Näiden takana on kuitenkin myös paljon ilmiöitä, joita ei kovin laajasti tässä raportissa käsitellä. Kiander sanoo.

Palkkaratkaisut eivät ole Jaakko Kianderin mukaan pääsyynä kurimukseen.

– Ihmettelen tätä analyysiä jonkin verran. Palkkasopimuksemme eivät ole euroalueen kehitykseen verrattuna poikenneet paljon esimerkiksi Ruotsin tai Saksan ratkaisuista.

Kianderin mukaan taloudellinen alamäki johtuu ennen kaikkea kilpailukyvyn heikentymisestä siksi, että nokiasektorin romahtaminen romahdutti koko tuotannon tason maassamme.

Työperäiseen maahanmuuttoon Kiander suhtautuu varovaisen avoimesti.

– Työvoimatarjonnan kasvu ei sinänsä työttömyyttä vähennä, eikä meillä tällä hetkellä ole mitään työvoimapulaa.

Iäkkäiden työllistymistä ei työttömyysputken poisto Kianderin mukaan nykyisissä oloissa paranna. Ruotsin tilanne on Kianderin mukaan varsin toinen.

– Ikääntyneillä on Ruotsissa erittäin hyvä työsuhdeturva. Ikääntyneitä työntekijöitä ei saa irtisanoa ja siksi heillä ikääntyneet ovat lähes kaikki työelämässä.

Alexander Stubbin hallitus saattaa voida välttää vastuuta jossain määrin nyt epäonnistuneista rakennemuutoksista. Syyksi Kiander mieltää sen, että Stubb on istunut pääministerinä varsin vähän aikaa ja hän peri monta ongelmallista uudistusta aiemmalta pääministeriltä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.