KHO: Vapaa-ajallaan seksuaalirikokseen syyllistynyt lehtori saatiin irtisanoa

Kaupunki sai irtisanoa lehtorin, joka oli vapaa-ajallaan syyllistynyt seksuaalirikokseen, korkein hallinto-oikeus (KHO) linjasi keskiviikkona.

Perusopetuksen lehtori oli hovioikeudessa tuomittu seksuaalisesta ahdistelusta, lievästä pahoinpitelystä, liikennerikkomuksesta, viestintäsalaisuuden loukkauksesta, kunnianloukkauksesta ja hallinnan loukkauksesta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Tuomion jälkeen kaupunki purki lehtorin virkasuhteen. Lehtorin tehtäviin oli kuulunut alaikäisten oppilaiden opettaminen. Hän toimi teknisen käsityön opettajana ja osan aikaa luokanvalvojana.

Lehtori valitti potkuistaan Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen, joka katsoi, etteivät teot olleet laissa vaadittava erityisen painava syy virkasuhteen purkamiselle. Hallinto-oikeus perusteli ratkaisuaan sillä, että teot olivat tapahtuneet vapaa-ajalla eikä niihin ei ollut liittynyt tekojen tai tapahtumapaikkojen osalta sellaisia piirteitä, joiden perusteella lapsille voitaisiin katsoa aiheutuvan vaaraa.

Oikeus huomioi myös lehtorin pitkän ja moitteettoman virkauran.

KHO: Potkuja ei voida pitää suhteettoman ankarana seuraamuksena

Kaupunki valitti KHO:hon, joka arvioi asiaa toisin. KHO huomioi, että lehtori työskenteli tehtävässä, johon valittaessa henkilön rikostausta pitää selvittää lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain nojalla.

KHO otti huomioon, että seksuaalinen ahdistelu lukeutuu sellaisiin erityisen moitittaviin tekoihin, joihin syyllistyminen voi osoittaa sopimattomuutta lasten kanssa työskentelyyn. Oikeuden mukaan tämä oli yhdessä muiden lehtorin rikosten kanssa omiaan vakavasti horjuttamaan työnantajan luottamusta opettajalle kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitamiseen.

– Purkamisen laillisuutta ei ole syytä arvioida toisin (lehtorin) pitkän ja moitteettoman virkauran johdosta. Purkamista ei voida pitää kysymyksessä olevissa olosuhteissa suhteettoman ankarana seuraamuksena, KHO katsoi.

Lue myös:

    Uusimmat