Mainos

KHO: Supo saa pimittää tutkinnanlopettamispäätökset

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan suojelupoliisin (Supo) ei tarvitse luovuttaa tietoja esitutkinnan lopettamisesta tekemiensä päätösten sisällöstä.

KHO on tänään ratkaissut Supon valituksen Nelosen uutisten oikeustoimittajan Susanna Reinbothin tietopyynnöstä. Reinboth halusi tiedot kaikista Supon 1980 - 2007 tekemistä tutkinnan lopettamispäätöksistä.

Syksyllä 2007 suojelupoliisi kieltäytyi antamasta tietoja. Helsingin hallinto-oikeus kumosi Supon ratkaisun ja palautti asian Supolle uudelleen ratkaistavaksi.

Suojelupoliisi valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka nyt kumosi kumosi hallinto-oikeuden päätöksen ja jätti supon ratkaisun voimaan.

"Voisi saada tietoa tutkintatavoista ja -kynnyksestä"

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan päätösten tietoja "asiantuntevasti analysoimalla" voi saada tietoja siitä, mitkä asiat päätyvät Supon syyniin ja miten niitä tutkitaan.

KHO:n mukaan esitutkintaan johtaneet tapaukset kertovat siitä, mitä suojelupoliisi on tiennyt maassa tapahtuneesta valtion turvallisuutta vaarantavasta toiminnasta.

KHO:n ratkaisu ei estä tutkinnanlopettamispäätösten määrää koskevan tiedon antamista.

Toimittaja: Supo saa toimia ilman kontrollia

Susanna Reinboth sanoo olevansa KHO:n päätöksestä toisaalta yllättynyt, toisaalta ei.

- Yllättynyt olen siksi, että näissä tapauksissa Supo toimi esitutkintaviranomaisena mutta tällä päätöksellä sen ei tarvitse toimia niin kuin muiden esitutkintaviranomaisten. Supo saa toimia ilman julkista kontrolli, Reintboth sanoo.

Päätös ei yllätä häntä siltä osin kuin siinä vedotaan valtion turvallisuuteen.

(MTV3)

SUPON APULAISPÄÄLLIKKÖ VETOAA VALTION TURVALLISUUTEEN

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.