Mainos

KHO: sähkömarkkinakeskuksen Megavoima-päätös lainvoimainen

Korkein hallinto-oikeus KHO katsoo sähkömarkkinakeskuksen toimineen oikein ja väärin, kun se antoi ratkaisunsa satakuntalaisen sähköyhtiö Megavoiman ylihinnoittelusta. KHO:n mukaan sähkömarkkinakeskuksen päätös on lainmukainen siltä osin, kun se koski itse asiaa eli hinnoittelua.

Sähkömarkkinakeskus arvioi satakuntalaisen Megavoima perineen ylihintaa sähkön siirrosta lähes 5 miljoonaa markkaa vuosina 1996-1997. Sen sijaan oikeus katsoo, ettei sähkömarkkinakeskuksella ole laillista oikeutta antaa verkonhaltijoille määräyksiä, miten niiden tulee laskea tariffinsa, jotta hinta on kohtuullinen.

Sähkömarkkinakeskus oli edellyttänyt yhtiötä käyttämään poistojen laskennassa tiettyä menetelmää. Tältä osin KHO kumosi keskuksen päätöksen. Sähköyhtiöiden siirtohinnoittelu on ollut kiistelyn aihe siitä saakka, kun sähkön myynti vapautettiin. Koska siirto jäi edelleen sähköyhtiöiden monopoliksi, niiden on epäilty ja osoitettukin keränneen ylimääräistä maksua siirrosta. Virheitä on korjattu viranomaisten puututtua asiaan.

Sähkömarkkinakeskuksen nykyinen nimi on energiamarkkinavirasto. KHO antoi päätöksensä Megavoiman valituksesta. Toisen valitus ei sen mukaan antanut aihetta tutkimuksiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.