KHO: Rikoksia tehneen pakolaisen sai palauttaa kotimaahansa

Korkein hallinto-oikeus on ottanut kantaa siihen, saako vakavia rikoksia Suomessa tehneen pakolaisen palauttaa kotimaahansa Afganistaniin.

Nykyisin noin 25-vuotias mies pakeni kotiseudultaan Afganistanin Bamiyanista Iraniin alle 10-vuotiaana.

Suomeen hän tuli 17-vuotiaana yksinhuoltajaäitinsä ja usean sisaruksensa kanssa. 

Useita seksuaalirikoksia

Mies on syyllistynyt Suomessa useisiin vakaviin seksuaalirikoksiin.

Vuonna 2011 Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi hänet muun muassa törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen.

Lisäksi hänet on tuomittu myös Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa seksuaalirikoksesta neljän kuukauden ehdottomaan vankeustuomioon.

Rikostuomioiden jälkeen maahanmuuttovirasto lakkautti hänen pakolaisasemansa ja määräsi hänet karkotettavaksi kotimaahansa. Lisäksi hänet määrättiin viiden vuoden maahantulokieltoon.

"Vaaraksi yleiselle turvallisuudelle"

Miehen valitettua päätöksestä Helsingin hallinto-oikeus ensin kumosi maahanmuuttoviraston päätöksen. Korkein hallinto-oikeus kuitenkin päätti nyt muuttaa päätöstä ja pitää maahanmuuttoviraston alkuperäisen ratkaisun voimassa.

Korkein hallinto-oikeus toteaa, että miehen kotiseutu on muuttunut turvallisemmaksi. Oletettavasti mies pystyy elämään "kohtuullisesti" kotimaassaan, eikä hän ole enää suojelun tarpeessa.

Aikanaan Suomi myönsi miehelle kiintiöpakolaisaseman hänen äitinsä yksihuoltajuuden perusteella, sillä nämä perheet olivat tuolloin Afganistanissa kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa. Mutta koska kyseessä on nyt jo aikuinen mies, peruste on lakannut olemasta.

KHO myös toteaa, että rikosten perusteella hänen voidaan katsoa vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

Suomeen jää pieni lapsi

Hänet määrättiin maahantulokieltoon huolimatta siitä, että hänellä on Suomessa pieni lapsi.

Oikeus ei löytänyt näyttöä siitä, että mies olisi yrittänyt pitää yhteyttä lapseensa. 

Lisäksi oikeus toteaa miehen kotoutumisesta seuraavaa:

"A ei ole Suomessa ansiotyössä, vaan hän elää yhteiskunnallisten tukien varassa. Hänet on esitetyn selvityksen mukaan hyväksytty Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijaksi, mutta selvitystä opintojen aloittamisesta ei ole esitetty."


Lue myös:

    Uusimmat