Mainos

KHO: Poliisi sai perua jengiläisen järjestyksenvalvojakortin

Poliisin kanta on selvä: järjestäytyneen rikollisryhmän jäsen ei voi toimia järjestyksenvalvojana. Hiljattain myös korkein hallinto-oikeus on vahvistanut poliisin kannan.

Viime syyskuussa annetun päätöksen mukaan poliisin havainnot järjestyksenvalvojan vapaa-ajallaan kantamista jengiliiveistä ja KRP:n lausunto jengin jäsenyydestä riittivät todisteeksi Helvetin enkelien jäsenyydestä.

Helsinkiläisportsari oli toiminut alalla jo pitkään, eikä hänellä ollut rikostaustaa. Poliisi oli puuttunut miehen järjestyksenvalvojalupaan vuonna 2008 alkaneen jengin jäsenyyden vuoksi. Hän vetosi korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jotta saisi säilyttää ammattinsa.

"Asiassa tulee erityisesti huomioida valittajan toimiminen järjestyksenvalvojan ammatissa jo 1980-luvulta saakka ja hänen jatkuva kouluttautumisensa ammattiinsa. Valittajan aiemmassa tai viimeaikaisessa käyttäytymisessä ei ole mitään sellaisia seikkoja, joiden perusteella järjestyksenvalvojaksi hyväksymisen peruuttaminen olisi tullut panna vireille. Tällaisia seikkoja ei ole edes tutkittu, vaikka se olisi olennaista valittajan oikeusturvan toteutumisen kannalta."

Mies kiisti kuuluvansa mihinkään rikollisjärjestöön. Poliisin havainnot kuitenkin painoivat enemmän .

"Helsingin poliisilaitos on lausunnossaan esittänyt, että poliisilaitoksen partio pysäytti liikennevalvonnassa 1.7.2011 klo 21.05 Helsingissä Mäkelänkadulla A:n kuljettaman moottorinpyörän - . Tehtävärekisterin ja partion kertoman mukaan A:lla oli tuolloin yllään Hells Angelsin liivit. Helsingin poliisilaitoksen partiot 445, 425 ja 476 pysäyttivät liikennevalvonnassa 4.6.2011 klo 23.29 Helsingissä Mannerheimintien ja Pohjoisen Hesperiankadun risteyksessä A:n kuljettaman moottoripyörän - . Partion kertoman mukaan A:lla oli tuolloin yllään Hells Angelsin liivit."

Mies oli ollut myös osallisena Helvetin enkeleihin liittyvän salakapakkajutun tutkinnassa. Syyttäjä oli kuitenkin kustannussyistä päättänyt jättää jutun sikseen, joten syytteitä ei koskaan nostettu.

Oikeuden mukaan rikollisjengin jäsenyys vaikutti miehen soveltuvuuteen järjestyksenvalvojan tehtäviin.

"Osallistuminen moottoripyöräkerhon toimintaan vaarantaa yleisön ja poliisin kannalta A:n luotettavuutta toimia järjestyksenvalvojana. Moottoripyöräkerhon toimintaan osallistuminen on myös hänen henkilökohtaisten ominaisuuksiensa arvioinnissa merkityksellisten elämäntavan ja asenteiden perusteella vaarantanut hänen mahdollisuutensa toimia laissa edellytetyllä tavalla järjestyksenvalvojana."

Myöhemmin KHO vahvisti toisessa päätöksessään, että miehen aseluvankin sai perua jengin jäsenyyden vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.