KHO:n presidentille moitteet isoäitien käännytysjutussa - Paatero toimi oikein

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen moittii korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Hallbergin menettelyä isoäitien käännytysasiassa. Hallberg pyrki toimillaan viivyttämään isoäitien käännytyksen toimeenpanoa.

Jääskeläisen mukaan Hallberg menetteli sopimattomasti ja perustuslain vastaisesti lähettäessään poliisiviranomaisille ja poliisiylijohtajalle kirjeen, jossa hän esitti "tuomioistuimen kannalta" näkökohtia, joiden mukaan isoäitien käännytyksessä ei tulisi kiirehtiä.

Poliisihallitus ja korkein hallinto-oikeus lähettivät kirjeen jälkeen yhteisen tiedotteen siitä, ettei poliisi toistaiseksi käännytä ulkomaalaisia isoäitejä.

Hallberg: Epäinhimillistä

Korkeimman hallinto oikeuden (KHO:n) presidentti pyrki oikeusasiamiehen mukaan vaikuttamaan tuomion täytäntöönpanoon, kun KHO oli hylännyt valitukset käännytyspäätöksistä kahden isoäidin jutussa viime vuonna.

Hallberg on perustellut kirjeen lähettämistä sillä, että päätöksen kiireellinen toteuttaminen olisi johtanut epäinhimillisiin tapahtumiin. Molempien isoäitien terveydentila on heikko, eikä heille olisi kotimaassaan pystytty välttämättä tarjoamaan yhtä hyvää hoitoa kuin Suomessa, jossa molempien perheet asuvat. Isoäidit olivat tulleet Suomeen turistiviisumeilla, jotka oikeuttavat vain lyhyeen oleskeluun maassa.

Oikeusasiamies pitää Hallbergin menettelyä jossain määrin ymmärrettävänä, mutta oikeudellisesti tai periaatteelliselta kannalta menettely ei ollut hyväksyttävä.

Kaksi isoäitiä

Poliisiylijohtaja Paatero ilmoitti lainvoiman saaneiden käännytyspäätösten jälkeen, ettei poliisilla ole syytä kiirehtiä käännytysten täytäntöönpanossa. Poliisiylijohtajan toiminnassa oikeusasiamies ei nähnyt huomautettavaa.

Korkein hallinto-oikeus päätti viime vuonna egyptiläisen isoäidin Eveline Fadayelin sekä venäläisen isoäidin Irina Antonovan käännytyksistä, vaikka heidän perheensä asuvat Suomessa.

Eveline Fadayel kuoli Suomessa tämän vuoden alussa. Hän sai oleskeluluvan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kannanoton perusteella. Tuolloin oli jo tiedossa, ettei 65-vuotiaalla naisella ole enää pitkään elinaikaa.

Vuonna 1928 syntynyt Irina Antonova asuu tällä hetkellä hoitokodissa Venäjällä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat