Mainos

KHO: Myös kauppakeskusten ympäristövaikutukset arvioitava

Korkein hallinto-oikeus KHO katsoo ennakkopäätöksessään, että ympäristövaikutukset on arvioitava myös kauppakeskusten laajentamis- ja rakentamishankkeissa. KHO pitää ratkaisullaan voimassa ympäristöministeriön päätöksen, joka koskee Keskon laajentamissuunnitelmia Oulun Äimärautiossa.

Oulun kaupungin rakennuslautakunta myönsi lähes kaksi vuotta sitten Keskolle luvan laajentaa alueella sijaitseva supermarket ja raskastavaravarasto yhdeksi yhteensä noin 20000 neliön hypermarket-liikerakennukseksi, vaikka hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tarvetta ei ollut vielä ratkaistu. Ympäristöministeriön mielestä rakennuslautakunta ylitti tässä toimivaltansa.

Ministeriön mukaan lautakunnan olisi pitänyt saattaa arviointimenettelyn tarve alueellisen ympäristökeskuksen harkittavaksi ennen se otti rakennuslupahakemuksen ratkaistavakseen. Ministeriö perusteli kantaansa mm. sillä, että marketin laajennus olisi niin merkittävä, että se mahdollisesti heikentäisi kaupunkikeskustan elinvoimaisuutta ja muuttaisi myös kaupunkiseudun palvelurakennetta. Lisäksi se lisäisi liikennettä alueella.

Kesko Oyj vaati korkeinta hallinto-oikeutta kumoamaan ympäristöministeriön päätöksen. Yhtiön mielestä laajennuksen kaava-asiat olivat kunnossa niin liike- ja toimistotilojen kuin tontin autopaikkojenkin suhteen. Kesko totesi lisäksi, että arviointimenettely oli tarkoitettu vain ympäristövaikutuksiltaan haitallisiin tai merkittäviin hankkeisiin. Yhtiön mielestä käyttötavaran myyntialan laajennus noin 7500 neliöllä ei Oulun kaltaisessa kasvukeskuksessa voi aiheuttaa tällaisia ympäristövaikutuksia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.