Mainos

KHO: Maataloustukiin sovellettava julkisuuslakia

Korkein hallinto-oikeus arvioi, että tietoja yksittäisille viljelijöille maksetuista maataloustuista ei voida pitää salassa. Asiasta kertoo Kauppalehti.

Kunnissa tehtyihin yksittäisiin maataloustukipäätöksiin on KHO:n tänään antaman vuosikirjaratkaisun mukaan sovellettava julkisuuslakia, eikä tietoja voida katsoa salaisiksi maaseutuelinkeinorekisterin tavoin. Ratkaisua voidaan pitää merkittävänä ennakkoratkaisuna.

Oikeus katsoi, että maataloustuista tehdyt päätökset ja muut asiakirjat, joiden perustella merkinnät rekisteriin tehdään, eivät ole osa rekisteriä. Myöskään maa- ja metsätalousministeriö ei ole määrännyt näitä asiakirjoja osaksi rekisteriä eli salassa pidettäviksi.

Joensuun yliopiston hallinto-oikeuden professori Teuvo Pohjolaisen tulkinnan mukaan KHO:n ratkaisu tarkoittaa, että tukipäätökset ovat julkisia.

MMM päätti toukokuussa 2005, että tietoja yksittäisten tilojen saamista maataloustuista ei julkisteta, kun Kauppalehti Presso pyysi tietoja ministeriöltä.

Ministeriö perusteli päätöksensä sillä, että maaseutuelinkeinorekisterissä olevia tukitietoja ei tarvitse luovuttaa lehtiartikkeleiden lähteeksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.