Mainos

KHO:lta päätös outoon voimalinjasotkuun: Huippupoliitikon veljen asia ei vaikuttanut

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt valitukset liittyen erikoiseen voimalinjariitaan Varsinais-Suomessa. 

Valitukset koskivat valtioneuvoston päätöstä, jossa Fortum Sähkönsiirrolle annettiin lupa lunastaa maita 110 kilovoltin sähkölinjausta varten.

Tapauksella on kytkentä entisen ministerin Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) lähipiiriin. MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi voimalinjariidasta vuonna 2009.

Alun perin kaavassa Fortum Sähkönsiirto Oy:n voimalinja oli merkitty sijoittuvaksi Marttilan kunnan alueelle. Siellä linja olisi kulkenut muun muassa Anttilan veljen omistamilla mailla. Yhtiö halusi kuitenkin rakentaa linjan toiselle reitille noin 3,5 kilometrin päähän Tarvasjoelle.

Alueen asukkaat ovat vuosikausia taistelleet kaavasta poikkeavaa linjausta vastaan.

Valittajien mukaan kaavasta poikkeamiselle ei ole ollut perusteluita ja kaikki hankkeen tueksi esitetyt taloudelliset ja tekniset perustelut ovat olleet vain yhtiön omia näkemyksiä ja selvityksiä. Myös Tarvasjoen kunta on vastustanut uutta linjausta.

Yhtiö puolestaan on katsonut, että alkuperäinen kaavan mukainen linjaus vaarantaisi sähkönsiirron luotettavuuden. Yhtiö on myös vedonnut rakentamis- ja käyttökustannuksiin, jotka ovat sen mukaan uudella linjauksella pienemmät.

Valittajat ovat epäilleet, että myös kytkentä Anttilan sukulaiseen olisi vaikuttanut yhtiön haluun muuttaa linjausta.

Korkein hallinto-oikeus kuitenkin katsoi lokakuun alussa antamassaan päätöksessä, että asiassa ei ole ilmennyt epäasiallisia vaikuttimia. 

Myös Helsingin hallinto-oikeus on jättänyt tutkimatta valituksen Energiamarkkinaviraston antamasta hankeluvasta. Hallinto-oikeus perusteli ratkaisuaan sillä, että hankeluvassa ei ylipäätään oteta kantaa sähkölinjan reittiin.

Yksi valittajista, Kallelan kyläläisten yhteyshenkilö Minna Hallanheimo sanoo asukkaiden jatkavan taisteluaan voimalinjaa vastaan. He aikovat käyttää asiassaan kaikki valitustiet EU-tuomioistuinta myöten. 

–  Koemme, että kaikki viranhaltijat ovat laiminlyöneet meidän edunvalvontamme. Esimerkiksi yhtiö on rakennuslupahakemuksessaan aikanaan vedonnut siihen, että sähkönkulutus kasvaisi alueella suunnitteilla olevan ison kasvihuoneen takia. Tästä kasvihuoneesta ei kenelläkään ole mitään tietoa eikä korkein hallinto-oikeuskaan puuttunut perättömään tietoon. 

Entinen ministeri Anttila piti 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa sukulaissuhteeseen liittyviä epäilyksiä perusteettomina. 

– Ihmettelen, kuka tällaisella mielikuvituksella on ollut liikkeellä, hän totesi vuonna 2009.

Myös Fortum kiisti tuolloin, että asialla olisi mitään tekemistä voimalinjahankkeen kanssa. 

Nykyään voimalinjahanketta hoitaa Caruna Oy, jolle Fortum myi sähkönsiirtoliiketoimintansa viime keväänä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.