KHO:lta ei lupaa Stasi-listan julkistamiseen

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt vaatimukset ns. Stasi-listan julkistamisesta.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan suojelupoliisi saa salata ns. Tiitisen-listan. MTV:n uutiset oli vaatinut listan julkistamista, mutta KHO ei vaatimukseen suostunut. KHO:n mukaan listan julkistaminen saattaisi vaarantaa valtion turvallisuuden.

Kyse on suojelupoliisin vuonna 1990 saamasta kahdenkymmenen nimen listasta, jonka supon silloinen päällikkö Seppo Tiitinen ja presidentti Mauno Koivisto päättivät sulkea kassakaappiin. Listalla olleilla suomalaisilla väitettiin olleen yhteyksiä DDR:n vakoilujärjestöön.

Listan julkisuusriita juontuu lähes päivälleen vuoden taakse. MTV:n uutiset pyysi 7.11.2002 listaa julkisuuslain nojalla suojelupoliisilta, joka kieltäytyi. MTV:n uutiset valitti hallinto-oikeuteen, joka ei supon päätöstä muuttanut. Nyt myös KHO päätti, että ns. Tiitisen lista on salainen.

Lista tuli länsisaksalaisilta

Matkan varrella listasta on herunut jonkin verran tietoa. Tiitisen oikeuskanslerille antaman selvityksen mukaan supo sai listan keväällä 1990 Länsi-Saksan tiedustelupalvelun Helsingin aseman päälliköltä. Listassa oli 20 nimeä, jotka länsisaksalaisten mukaan olivat Helsingissä toimineen itäsaksalaisen Stasi-miehen kontakteja.

Tiitinen näytti listaa Koivistolle vuoden 1990 heinäkuussa Naantalin Kultarannassa ja esitti käsityksenään, että pelkän nimilistan perusteella ei ollut syytä ryhtyä mihinkään toimiin. Tiitisen mielestä vain neuvostoliittolaisten vakoilulla oli merkitystä Suomessa.

Oikeuskanslerille antamansa selvityksen mukaan Tiitinen vei listan Koiviston nähtäväksi, koska hän halusi informoida presidenttiä ja saada hänen näkemyksensä asiasta. Tiitisen mukaan päätös listan sulkemisesta ratakadun kassakaappiin oli kuitenkin yksin hänen. Oikeuskansleri Paavo Nikula totesi äskettäin, että Tiitisen menettely ei ollut lainvastainen.

Myöhemmin suojelupoliisi sanoo selvittäneensä listalla olleiden taustoja. Mitään näyttöä siitä, että kukaan sillä olleista olisi syyllistynyt vakoilurikoksiin ei ole supon mukaan löytynyt. Supo on pitänyt listaa merkityksettömänä.

Asiakirjapyyntö julkisuuslain nojalla


Supon kannasta huolimatta MTV:n uutiset katsoi, että listalla olisi yhteiskunnallista merkitystä ja pyysi sitä nähtäväksi julkisuuslain nojalla.

Julkisuuslaissa todetaan muun muuassa, että salassa pidettäviä viranomaisen asiakirjoja ovat suojelupoliisin ja muiden viranomaisten asiakirjat, jotka koskevat valtion turvallisuuden ylläpitämistä. Asiakirjat voidaan julistaa salaisiksi, mikäli niiden katsotaan voivan vaarantaa valtion turvallisuutta.

KHO:een asti edenneessä riidassa MTV:n pääperusteina oli se, että Tiitisen listan julkistaminen ei vaarantaisi enää valtion turvallisuutta, koska kyse on vanhasta asiasta ja suojelupoliisi on itsekin todennut sen merkityksettömyyden. Lisäksi Seppo Tiitinen on itse paljastanut, minkä maan turvallisuusviranomaisilta lista on saatu.

KHO:n mukaan MTV oli väärässä. Tässä tapauksessa ei voitu tarkastella vain tätä yksittäistä asiakirjaa. Koska kyse oli tiedustelutietoa sisältävästä asiakirjasta, sitä piti KHO:n mukaan arvioida laajemmin. Kyse ei ollut yksittäisestä asiakirjasta, vaan suojelupoliisin mahdollisuudesta taata valtion turvallisuus, johon kuuluu osana luottamuksellinen tiedonvaihto muiden valtioiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat