Mainos

KHO löi pisteen Siikajoen säännöstelykiistalle

Energiayhtiö Vattenfallin on luovuttava sähkönkulutukseen mukautetusta lyhytaikaissäännöstelystä Siikajoessa.

Jo yli 20 vuotta vellonut kiista Siikajoen säännöstelystä on saanut päätöksen. Korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoo, että energiayhtiö Vattenfallin on luovuttava sähkönkulutukseen mukautetusta lyhytaikaissäännöstelystä. Lisäksi KHO vapautti valtion korvausvelvollisuudesta energiayhtiölle.

Energiayhtiön ja Pohjois-Suomen ympäristökeskuksen välinen tora lähti liikkeelle vuonna 1981, kun Siikajoen säännöstelyn oli havaittu tehneen vahinkoja ympäristölle. Lyhytaikaissäännöstelyn vuoksi vedenkorkeus vaihteli, jolloin rantatörmät kuluivat. Törmiltä taas syöpyi jokeen maa-aineksia, jotka samensivat veden. Vaihtelu aiheutti myös sen, että jokeen ei talvella muodostunut kunnollista jääkantta.

Tuolloin Revon Sähkö -nimellä toiminut energiayhtiö ei halunnut luopua lyhytaikaissäännöstelystä, koska se olisi tiennyt taloudellisia menetyksiä.

Ympäristökeskus ja energiayhtiö eivät päässeet yhteisymmärrykseen säännöstelyn tuomien vahinkojen vähentämisestä, ja ympäristökeskus vei asian Pohjois-Suomen vesioikeuteen. Vesioikeus päätti, että lyhytaikaissäännöstely tulee lopettaa. Lisäksi se määräsi valtion maksamaan 500 000 markan (84 000 euron) korvauksen energiayhtiölle.

Yhtiö valitti ratkaisusta Vaasan hallinto-oikeuteen, joka salli rajoitetun lyhytaikaissäännöstelyn talviaikaan. KHO kumosi nyt hallinto-oikeuden tuomion ja määräsi, että taannoinen vesioikeuden ratkaisu on saatettava voimaan valtion korvausvelvollisuutta lukuun ottamatta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.